Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Interresorna radne grupa

Schmid i Kavalec s članovima radne grupe o unapređenju izbornog procesa

231121 IRRG_OSCE (1) (1)

Članovi Interresorne radne grupe iznijeli su vlastita viđenja problema s kojima se susreću u radu, naglašavajući da su oni samo refleksija političkih nesuglasica između ključnih političkih aktera i duboke krize u kojoj se nalazi BiH

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali su danas sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid i šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Schmid je izrazila zabrinutost zbog činjenice da zbog aktuelne političke krize u BiH Interresorna grupa od koje se očekuje predlaganje rješenja koja će unaprijediti izborni proces u Bosni i Hercegovini mjesecima ne radi.

Ona je dodala da su OSCE, a posebno njen Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), spemni pratiti realizciju svih preporuka kojima će izborni proces biti pospješen, kako u sferi promjena izbornog zakonodavstva, načina odabira izbornih odbora, poboljšanja formiranja biračkih spiskova tako i u procesu biranja i demokratskog evidentiranja izbornih rezultata.

Šefica Misije OSCE Kathleen Kavalec naglasila je danas da su građani izgubili povjerenje u izborni proces i da treba učiniti maksimalan napor da se takva situacija promijeni. Ponudila je asistenciju u intenzivnom radu eksperata koji bi rezultirao željenim demokratskim rješenjima.

Članovi Interresorne radne grupe iznijeli su vlastita viđenja problema s kojima se susreću u radu, naglašavajući da su oni samo refleksija političkih nesuglasica između ključnih političkih aktera i duboke krize u kojoj se nalazi BiH.

Oni su istovremeno ukazali da institucije Bosne i Hercegovine u kojima bi se trebao voditi dijalog i kroz njega donijeti relaksirajuća rješenja trenutno ne rade u punom kapacitetu, a taj nerad brojna pitanja pa i izborno zakonodavstvo stavlja u drugi plan.

Generalna sekretarka Schmid danas je iskazala spremnost da OSCE i dalje podržava razvoj demokrartskih procesa u BiH, a kada je posrijedi izborni proces naglasila je i mogućnost podrške uvođenju novih tehnologija i pomoć u odgovarajućoj obuci osoblja koje bi zahvaljujući toj tehnologiji servisiralo transparentnije izbore – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.