Sarajevo

Schmid nakon sastanka s Turković: Neophodno da državne institucije rade u punom kapacitetu

schmid turkovic

Turković je istakla da su, između ostalog, razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posljedicama pandemije koronavirusa i pitanjima saradnje OSCE-a i BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Sarajevu je održala sastanak s glavnom tajnicom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković je istakla da su, između ostalog, razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posljedicama pandemije koronavirusa i pitanjima saradnje OSCE-a i BiH.

“Kada je riječ o političkoj situaciji, tu postoji veliki stepen zabrinutosti zbog destabilizacije situacije kako u BiH tako i u cijeloj regiji. Blokada napretka i proizvoljno tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH proizveli su zabrinutost u široj međunarodnoj zajednici. Iza nas je 26 godina rada, ulaganja i reformi koje su dovele BiH na korak do kandidatskog statusa za Evropsku uniju. Očekujem da će međunarodna zajednica, uključujući i OSCE, efikasno zuastaviti pokušaje razgradnje i omogućiti nastavak pozitivnih reformskih procesa u BiH. Širenje straha, provokacija i prijetnje državnom poretku i miru u BiH se ne mogu niti ignorisati niti tolerisati. Također je istaknuto da se svaka eskalacija u jednoj od država regije prenosi na sve tačke u više država zapadnog Balkana i prijeti Evropi”, rekla je Turković novinarima nakon sastanka.

Istakla je da je razgovarano i o sigurnosnim pitanjima, posebno o značaju održavanja “podregionalnog balansa u naoružanju”.

“Vidimo da se u zemljama regije često govori o jačanju vojnih snaga i nabavci novog oružja. Bosna i Hercegovina zastupa stav da se sigurnosni balans ne smije narušiti te da on svoje temelje vuče iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Postavlja se pitanje kome je u interesu i zbog čega utrka u naoružanju? Imajući u vidu aktuelnu situaciju, smatramo da bi bilo više nego korisno da se pojača nadzor i striktna kontrola u naoružanju. BiH smatra da u skladu sa sporazumima treba jačati Oružane snage BiH u cilju obezbjeđenja mira i sigurnosti za sve građane BiH”, kazala je Turković.

Tokom sastanka je bilo riječi i o pitanju izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

“Svakako da je neophodno unaprijediti taj okvir i dostići evropske standarde. BiH treba moderni evropski izborni zakon u skladu s evropskim pravnim naslijeđem. Reforma izbornog zakona ni u kojem slučaju ne smije biti opravdanje za blokiranje svih drugih reformskih procesa. Pomoć OSCE-a u tom procesu je dobrodošla i od velike je važnosti”, rekla je.

Schmid je kazala da je s ministricom Turković, između ostalog, razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Moja poruka tokom ove posjete je jasna, a ona glasi: Zaustavite retoriku podjela, angažujte se na realizaciji potrebnih reformi u interesu svih građana ove zemlje i nastaviti iskorak u reformi izbornog procesa. Još jedna poruka je da je neophodno da državne institucije ponovo rade u punom kapacitetu. Zašto je to važno? Zato što su građani Bosne i Hercegovine ti koji plaćaju visoku cijenu unutrašnje političke nestabilnosti, a i ekonomske stagnacije i izostanka napretka u realizaciji reformi. Obratite li pažnju na visok stepen iseljavanja, zaključit ćete da je to odraz ovih pojava i problema o kojima sam govorila”, rekla je Schmid.

Naglasila je da je misija OSCE-a u BiH da pruži podršku svim procesima i rješanjima koji su u interesu svih građana.

“Spomenuli smo i pitanje reforme izbornog sistema. Znam da to nije lagan zadatak, ali je donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona neophodna pretpostavka za usklađivanje tog zakona sa evropskim standardima i vraćanje povjerenja građana u izborni proces”, kazala je Schmid.