Visoki predstavnik

Schmidt: 9. januar sljedeće godine se u tom okviru i na taj način neće dogoditi

christian-schmidt-fena-3

“Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi”, kazao je Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dao je intervju za Oslobođenje, u kojem se osvrnuo, između ostalog, i na obilježavanje neustavnog Dana RS 9. januara.

– Ja polazim od pretpostavke da će Tužilaštvo provjeriti i pregledati govore. Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave. I mislim isto tako da 2023. nijedan građanin, bilo da živi u Republici Srpskoj, Federaciji ili Distriktu Brčko, nije zainteresovan da se neko ko vodi agresorski rat posmatra blagonaklono, rekao je, između ostalog Christian Schmidt.

Schmidt je ranije pisao čelnicima RS-a povodom obilježavanja neustavnog 9. januara.

Između ostalog, on je jasno poručio da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje ovog datuma Danom RS neustavno.

“Svi javni organi i svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Štaviše, kako je istakao i Ustavni sud Bone i Hercegovine, obilježavanje Dana RS 9. januara ‘ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom drušvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva”, naveo je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, kao takvo, “to ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”.

“Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele. Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje. To je i duh Ustava Republike Srpske kao entiteta BiH. Vjerujem da bi odgovorni lideri iz cijelog političkog spektra i svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u postojećem zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivno”, naveo je Schmidt.

Kako je dodao, “poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini i njenih težnji ka Evropskoj uniji kao zajedničkom interesu svih građana”.