Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik iz Minhena

Schmidt: Euroatlantske integracije su ključne za razvoj i napredak u BiH

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Dodao je da je za BiH od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane

Visoki predstavnik Christian Schmidt je tokom učestvovanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu euroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak u zemlji i regionu.

Učestvujući u radu konferencije, visoki predstavnik je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

-Angažman usmjeren na euroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine – rekao je Schmidt.

Dodao je da je za BiH od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane.

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

-Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine – zaključio je visoki predstavnik Christian Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.