Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Schmidt i Bećirović se sastali nenajavljeno, poznata i tema razgovora?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Denis Bećirović

Pretpostavlja se da je tema razgovora odgovor na antiustavno djelovanje iz entiteta Republika Srpska. Sastanak se održava neposredno pred odlazak Bećirovića u London

U toku je nenajavljeni sastanak člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i visokog predstavnika međunarodne zajednice, Christiana Schmidta, doznaje Fena.

Pretpostavlja se da je tema razgovora odgovor na antiustavno djelovanje iz entiteta Republika Srpska. Sastanak se održava neposredno pred odlazak Bećirovića u London.

Schmidt je ranije večeras u intervjuu na Face televiziji otkrio da planira poduzeti konkretne korake nakon antidejtonskog djelovanja Milorada Dodika i rukovodstva RS-a, rekavši da ima i podršku međunarodne zajednice u tome.

“Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini”, kazao je.

Kazao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka.