Visoki predstavnik

Schmidt komentarisao Dodikove poteze: “Ovo je ozbiljan napad na integritet države”

Sarajevo: Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt održao konferenciju za medije
04.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je u Sarajevu odrzao nastupnu konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava RS-a, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna”, zaključio je Schmidt

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, u Briselu je za Al Jazeeru komentarisao najavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da će povući saglasnosti tog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i da će zabraniti rad Obavještajno bezbjednosne agencija i SIPA-e, u tom entitetu.

“Ovo je veoma ozbiljan napad na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kakva je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Schmidt.

Naglasio je da pravo RS-a kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ispunjava svoja prava niko ne osporava.

“Argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava RS-a, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna”, zaključio je Schmidt i naveo koje je jedino rješenje za ove probleme:

“Neophodno je razgovarati. Ko je nadležan za koju rijeku ili jezero? Razgovarajmo o tome, nemojmo to koristiti za razaranje funkcionalne države”, objasnio je Schmidt.