visoki predstavnik

Schmidt: Ljudima u BiH treba sigurnost, međunarodna zajednica će im je pružiti

christian-schmidt-fena

Osvrnuo se na brojne komentare u BiH i izvan nje kada je u pitanju održavanje izbora i odluka koju je jučer nametnuo, kazavši da je iznenađen njima te da nikada nije takvo nešto doživio da se diskusija vodi o tome da li će se održati izbori koji su pravo građana

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kazao je danas da oni koji žele voditi zemlju naprijed moraju preuzeti odovornost za odluke, dodajući da je sada odlučujući put ka Evropskoj uniji koji je posebno važan.

On se medijima obratio nakon današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), naglašavajući da ljudima treba sigurnost jer je upravo ona ugrožena napadom Rusije na Ukrajinu te se sada ne zna kakav će biti razvoj u budućnosti.

– Zato je sada međunarodna zajednica ne samo spremna, nego i zna da mora dati važan doprinos u Bosni i Hercegovini da građanima pruži sigurnost i poruči da morate i možete u vlastitoj zemlji ekonomski i socijalno imati budućnost – poručio je Schmidt.

Osvrnuo se na brojne komentare u BiH i izvan nje kada je u pitanju održavanje izbora i odluka koju je jučer nametnuo, kazavši da je iznenađen njima te da nikada nije takvo nešto doživio da se diskusija vodi o tome da li će se održati izbori koji su pravo građana.

– Zato međunarodna zajednica ima obavezu da osigura da se održavaju izbori. Od januara su slali zajednička pisma Vijeću ministara BiH uz molbu da se konačno pobrinu da se osiguraju sredstva za finansiranje izbora i sve je dugo trajalo i nije se ispoštovao ni zakonski rok za to – kazao je visoki predstavnik.

Podsjetio je da je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH nakon niza trzavica odlučilo osigurati sredstva za izbore, ali ne u okviru koji je Centralna izborna komisija (CIK), nadležna za provođenje izbora, zatražila.

– To nije trebala ni biti tema o kojoj se razgovara nego se to mora učiniti i zato je bilo vrijeme da se nešto učini – dodao je Schmidt, najavljujući da će međunarodna zajednica nastaviti koristiti instrumente na raspolaganju kako slučajevi korupcije i neodgovornog ponašanje ne bi prošli neprijemijećeno.