Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za FAZ

Schmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: Neka se spremi na neugodne trenutke

dodik schmidt
Foto: Pixsell

“Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni”

U intervjuu za FAZ visoki predstavnik u BiH Christan Schmidt govorio je o prijetnjama hapšenjem koje mu je uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Planirate li posjetiti Republiku Srpsku u narednim danima?

-Tamo zapravo imam termine u narednih nekoliko dana i sedmica, posebno u Banja Luci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti, rekao je Schmidt.

Međutim, Dodik je stavio na sebe pritisak svojom retorikom: Ako dođete u Banju Luku i ne budete uhapšeni, izgubiće ugled među svojim pristalicama da uvijek radi ono što kaže.

-Tada će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro.

Da li bi Dodik kao predsjednik Republike Srpske uopće imao ovlaštenja da naredi policiji da vas uhapsi?

Zaštićen Bečkom konvencijom

-Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim ionako uživam imunitet i pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlaštenja da daje upute policiji. Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke.

Nedavno ste rekli da ostaje na stolu opcija smjene Dodika, za šta vi teoretski imate ovlaštenja. Međutim, mnogi sumnjaju da biste to mogli provesti jer nemate izvršnu vlast. Dodik bi vas mogao ignorisati?

-Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Međutim, protiv gospodina Dodika već je u toku istraga. Uzgred, vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko svojim djelima masovno torpedira evropski put Bosne i Hercegovine, a istovremeno djeluje kao bliski saveznik Vladimira Putina, kazao je visoki predstavnik.