Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka političarima

Schmidt: Ovo je posljednji poziv na razum, drugog neće biti

christian-schmidt-fena

Federacija mora profunkcionirati, jer treba nam jaka Federacija za jaku državu, poruka je Schmidta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je posljednji poziv političarima u Federaciji da se dogovore i prekinu blokade, te formiraju vlast u ovom bh. entitetu.

“Ustavni rok za formiranje Vlade Federacije je istekao. To znači da se rezultati nisu mogli u potpunosti implementirati, iako postoji podrška većine u oba doma parlamenta Federacije. Nakon mnogo razgovora, podsjetit ću sve političke aktere na odgovornost da omoguće institucijama vlasti da rade svoj posao. Posljednja dešavanja ovo funkcioniranje čine još hitnijim i potrebnijim”, kazao je Schmidt na početku govora.

Kazao je da vlada koja trenutno radi u tehničkom mandatu duže od četiri godine nije u skladu s uobičajenom demokratskom praksom i voljom birača.

“Ovdje nema suštinskog neslaganja o uređenju Federacije, nego je ovo samo borba za političku moć stranaka, a ne borba za opstanak naroda. Konstitutivni narodi imaju svoje garantovano mjesto u Ustavu Federacije, i ovo se mora poštivati, ali borba za političku moć stranaka mora se riješiti”, objasnio je Schmidt.

Kritikovao je i način zastrašivanja građana.

“Maksimalistički zahtjevi i etnonacionalne taktike zastrašivanja i nedostatak prihvatanja političke realnosti neće pomoći da Federacija krene naprijed. Većina ljudi koje sam upoznao spremni su krenuti naprijed i da međusobno sarađuje, samo kada bi im političari prestali govoriti da ne trebaju i ne mogu. Trenutni zastoj ne može trajati, volja birača s oktobarskih izbora mora postati stvarnost, u suprotnom demokratija ovdje nema smisla”, nastavio je visoki predstavnik.

Posljednji apel za formiranje Vlade FBiH

Federacija mora profunkcionirati, jer treba nam jaka Federacija za jaku državu, poruka je Schmidta.

“Građani zaslužuju progres u bolju budućnost u vlastitoj zemlji. Previše je na kocki u ovom kritičnom trenutku da bi se ova situacija nastavila. Ova država sada ima prozor prilike za kandidatski status za EU i sada mora da iskoristi tu šansu za dobrobit građana. Odgovorni političari moraju staviti sa strane interese, stranačke i lične, te priznati više interese Federacije, države i građana. Moraju raditi konstruktivno, da li u vlasti ili opoziciji”, naveo je Schmidt i poručio da je opozicija neizostavan dio demokratije.

Uputio je posljednji apel da se formira Vlada Federacije.

“Očekujem od političara da dođu do rješenja blokade i što prije nastave s formiranjem vlade koja ima podršku parlamentarne većine, to im je obaveza prema biračima. Ako se odreknu ove odgovornosti, posvećen sam u namjeri da osiguram da se poštuje volja građana i da imaju vladu koja radi u njihovom interesu. Ovo je posljednji poziv na razum, svima na koje se ovo odnosi. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti drugog posljednjeg poziva”, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.