Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik

Schmidt poništio odluke Skupštine RS i izmijenio Krivični zakon BiH

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Visoki predstavnik ističe da najteže posljedice odluka Skupštine RS-a trpe građani RS-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u svom vanrednom obraćanju objavio odluke koje potpisao danas.

– Nedavne odluke NSRS direktno krše ustavni poredak BiH. Dejtonski mirovni sporazum je sačinjen u namjeri da zaustavi strašni rat i strašne zločine. Naš mandat je da ne dopustimo da se to više ponovi. Entitetske skupštine nemaju pravo da mijenjaju Ustav Bosne i Hercegovine.

Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke visokog predstavnika, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik ističe da najteže posljedice odluka Skupštine RS-a trpe građani RS-a.

– Iz tog razloga odluka Narodne skupštine RS neće stupiti na snagu. Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u neće biti primjenjivan i ta je priča završena. Odluka o nepoštivanju odluka visokog predstavnika u RS-u također je poništena. Odlučio sam izmijeniti Krivični zakon BiH, te će se ovakvi pokušaji biti od sada tretirani kao krivično djelo.

Oni koji ugrožavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani.

Schmidt je dao i upozorenje.

– Sve opcije su na stolu i vi znate koji je opseg Bonskih ovlasti kojima raspolažem.

Prema njegovim riječima, postoje političari koji intenzivno rade kako bi BiH postigla napredak na putu ka Evropskoj uniji.

– Nadam se da će se politički akteri urazumiti. Bilo bi nezakonito i pogrešno da se u budućnosti preduzimaju ovakve radnje, rekao je.

Dodao je kako se razgovorom može pronaći rješenje.

– Međunarodna zajednica EU ima želju da BiH dovede u svoje okrilje. Mi ne dovodimo u pitanje unutrašnju strukturu BiH. Entiteti su dio Ustava i biće sve dokle Parlamenti ili građani ne odluče da žele imati neku drugu strukturu, ali do toga se može doći demokratskim putem, naglasio je.

Odluke visokog predstavnika stupaju na snagu odmah.