Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt poručio vlastima RS-a: Odmaknite se od toga, ne može proći bez posljedica!

Foto: Almir Razić/FENA

Prvi čovjek OHR-a održao press na kojem je i komentarisao najavu iz RS-a o tzv. mirnom razdruživanju. Govorio je i o povratnicima u RS-u

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je danas u Sarajevu kako zahvaljuje međunarodnoj zajednici na podršci njemu u njegovom mandatu, kao i činjenici da je su podržani sve ovlasti visokog predstavnika u BiH koji će mu i dalje ostati na raspolaganju.

Rekao je ovo Schmidt nakon dvodnevnog zasjedanja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC), koji su jučer i danas razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Poruka policiji RS-a

On se posebno osvrnuo na predstojeće lokalne izbore i činjenicu da izborna krađa nikako neće biti tolerisana.

-Vidimo mnogo negativnih događaja u RS-u. Dosta toga negativnog čujemo i kada su u pitanju povratnici. Policija mora biti veoma oprezna sa pozivima povratnika u policijske stanice radi ispitivanja. Imao sam sastanak na tu temu i sa direktorom Memorijalnog centra “Srebrenica” Emirom Suljagićem – kazao je on.

Schmidt je rekao da djelovanje rukovodstva RS-a protiv Dejtona neće biti tolerisano. Dodao je i kako je UO PIC-a zaključio da je uvažavanje visokog predstavnika obaveza, a neka želja.

-Mi ćemo štititi suverenitet, teritorijalni intergritet i multietničku strukturu Bosne i Hercegovine. U tome su u međunarodnoj zajednici svi saglasni – poručio je Schmidt.

Udar na integritet

Upitan za komentar da li je PIC tražio da Schmidt reducira primjernu Bonskih ovlasti, visoki predstavnik je rekao da se o tome nije razgovaralo. Također, novinare je zanimalo i šta misli o prijedlogu RS-a o tzv. mirnom razdruživanju i šta će poduzeti.

-Da budem vrlo jasan, ako neko to predlaže, onda je to direktan udar na teritorijalni integritet BiH. Moj prijedlog je: odmaknite se od toga, od tog nacionalističkog pristupa. To neće proći bez posljedica. Igrati se sa ovim je veoma opasno – poručio je Schmidt.

Rekao je da će OHR pažljivu pratiti situaciju u u vezi s tim. Također, Schmidt je uputio i niz kritika na račun Milorada Dodika i njegove zapaljive retorike.