BiH

Član njemačkog Bundestaga

Schmidt: Ratne zločince ne odlikuje junaštvo

09/06/2021

- Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina, poručio je Schmidt

Član njemačkog Bundestaga Christian Schmidt oglasio se o presudi Ratku Mladiću, ustvrdivši kako je on jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih.

– Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. stoljeća. Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenirala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine, ističe budući visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

U objavi koju na svojoj Facebook stranici prenosi fondacija Konrad Adenauer, Schmidt navodi da je rad Haaškog suda za ratne zločine je od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a također i za ljude širom svijeta.

– Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, posebno za genocid, bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje.

Svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo znati šta se desilo i kako u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja. Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina, poručio je Schmidt.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.