Sarajevo

Schmidt se danas obraća poslanicima Predstavničkog doma PSBiH

christian_schmidt-ohr-fena

Schmidt je ranije zatražio dopuštenje za obraćanje na sjednici kada bi trebao govoriti i o aktuelnoj političkoj situaciji

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratiti će se danas poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dogovorio je to Kolegij Predstavničkog doma, a novinarima je tu informaciju potvrdio predsjedavajući Doma Denis Zvizdić, izražavajući nadu da će Schmidt na toj sjednici iznijeti strategiju daljnjeg djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je ranije zatražio dopuštenje za obraćanje na sjednici kada bi trebao govoriti i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Međutim, u BiH još traje blokada rada bh. institucija budući da politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska koji su izabrani u državne institucije odbijaju učestvovati u radu institucija nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno veličanje genocida i ratnih zločinaca.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je i zaključke u vezi s tim kojima se odbija rad u bh. institucijama dok se “pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi”, a upravo na te zaključke pozivaju se i politički predstavnici pozicije i opozicije u Predstavničkom domu.

Oni nisu prethodno prisustvovali ni sjednici Doma. Poslanici SNSD-a i Srpskog kluba prisustvovali su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana inicijativa za smjenu državnog ministra obrane Sifeta Podžića, dok Klub poslanika SDS-PDP-DNS nije učestvovao u radu sjednice Predstavničkog doma.

Najavili su i da neće prisustvovati ni današnjoj sjednici, dok su neki od njih kazali da će to značiti da će se Schmidt ustvari obratiti predstavnicima Federalnog parlamenta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać navela je na Twitteru da je Prošireni kolegij Doma odluku kojom je odobreno obraćanje Schmidta donio “mimo svoje nadležnosti”.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nekoliko puta je kazao da Republika Srpska ne priznaje imenovanje Schmita za visokog predstavnika u BiH jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Schmidta za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Zvanično je dužnost preuzeo 1. augusta.