BiH

razgovor o pomirenju

Schmidt se sastao s predstavnicama udruženja majki Srebrenice

29/10/2021

Visoki predstavnik je ranije tokom dana posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s predstavnicama udruženja – Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munirom Subašić i Kadom Hotić, „Žene Srebrenice“ Nurom Begović, „Majke Srebrenice“ Fadilom Efendić i „Žene Podrinja“ Kadefom Rizvanović – kako bi čuo njihove stavove o procesu pomirenja i od njih iz prve ruke saznao o tragičnim posljedicama genocida u Srebrenici.

„Uporno poricanje ratnih zločina, posebno genocida u Srebrenici, kao i veličanje počinilaca nekih od najgorih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, ostaje tamna mrlja u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini. Kako bi se postigli stvarno pomirenje i izgradnja povjerenja u BiH, građani moraju vidjeti da je pravda zadovoljena a pojedinačni počinioci procesuirani, uz priznavanje svih počinjenih zločina i poštovanje prema žrtvama i preživjelima. To će poslužiti i kao snažna preventivna mjera protiv bilo kakvih zločina u budućnosti, a time i zaštita za sve građane BiH. Nakon toga, društvo se može slobodno okrenuti prosperitetnoj budućnosti za sve koji žive u Bosni i Hercegovini“, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Visoki predstavnik je ranije tokom dana posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, saopćeno je iz OHR-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.