Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OHR

Schmidt se u 14 sati obraća javnosti: Da li slijede sankcije za Milorada Dodika?

Christian Schmidt ohr
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Shmidt je jučer najavio novu odluku koja se tiče Milorada Dodika, a za koju smatra da ima snažnu podršku međunarodne zajednice

Kako je saopšteno iz OHR-a, visoki predstavnik Christian Schmidt će se danas u 14 sati dati izjavu iz medije.

Podsjetimo, Shmidt je jučer najavio novu odluku koja se tiče Milorada Dodika, a za koju smatra da ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

Napad na državu

Schmidt je istakao da je odluka NSRS-a o Ustavnom sudu BiH ozbiljan napad na državu.

Poručio da je “prošlo vrijeme izjava”, te da je vrijeme da se pređe na djela.

“Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u RS-u koji imaju utjecaja na neku od najviših institucija u zemlji, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovo uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud”, rekao je Schmidt ukazujući na to da plan Milorada Dodika neće biti uspješan.

On je istakao kako je besmisleno to što se Dodik s jedne strane žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati sudije iz RS-a u tu instituciju.

“Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija”, najavio je Schmidt.

Podrška međunarodne zajednice

Naglasio je da je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju bonskih ovlasti zbog Milorada Dodika.

“Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini”, kazao je.