Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasna očekivanja

Schmidt za njemački FAZ: Ja sam ideja Angele Merkel

Prije nego što je Schmidta 27. maja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije

Osim Pape, on ne poznaje nijednu visoku dužnost bez regularnog kraja službe, tvrdi Kristijan Šmit (Christian Schmidt) o svojoj novoj ulozi visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koju će političar CSU i bivši savezni ministar poljoprivrede preuzeti 1. avgusta.

Gotovo apsolutistička moć koju međunarodni predstavnik ima u državi zapadnog Balkana sa svojom komplikovanom etničkom i političkom strukturom, barem u teoriji, također podsjeća na Svetog Oca, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Može smijeniti izabrane političare, poništiti zakone i izdavati uredbe. Ured su stvorile Ujedinjene nacije za nadzor Dejtonskog mirovnog sporazuma nakon završetka bosanskog rata, u kojem je ubijeno oko 100 000 ljudi između 1992. i 1995. godine.

Tokom posjete uredništvu FAZ-a, Šmit je govorio o “vrlo opsežnim kompetencijama” svog novog položaja sa sjedištem u Sarajevu.

– Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao – rekao je Šmit.

To znači da će pristupiti kritičkim pitanjima na posvećen način. Prije svega, to je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

– Podjela teritorija to svakako nije – jasno kaže budući visoki predstavnik.

Najavljuje da će se odlučno suprotstaviti svim historijskim narativima koji stavljaju vlastitu etničku skupinu iznad ostalih građana. Uz to, mladima je potrebna perspektiva u vlastitoj zemlji. Trenutno više od 70 posto mladih želi napustiti zemlju.

– Ja sam ideja Angele Merkel – kaže dugogodišnji član Bundestaga iz Srednje Frankonije o tome kako je dobio novu funkciju.

Prije nego što je Šmita 27. maja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije. S druge strane, Vašington je više angažovan pod Bajdenom.

– Koristi mi činjenica da su se Amerikanci vratili na brod – kaže Šmit.

Šmitt preuzima novu funkciju s ciljem da je dugoročno sam ukine. Dok se to ne dogodi i dok Bosna i Hercegovina ne dobije realne izglede za pristupanje EU, još je dug put. Kada je EU u pitanju, Šmitt razmišlja pragmatično i kaže:

– Moramo razmišljati o srednjim koracima.

Može zamisliti ekonomsko područje jugoistočne Evrope. Ekonomska strategija EU posebno je važna za regiju jer Kina, sa svojim masivnim ekonomskim opredjeljenjem, ima daleko veći strateški pristup od Moskve.