ohr

Schmidt: Kandidatski status BiH dobar odgovor na geopolitičke izazove

smit

Izrazio je očekivanja prema domaćim akterima da, kako je rekao, iskoriste postignuti zamah i to na najbolji mogući način

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt danas je u Uredu visokog predstavnika (OHR) bio domaćin austrijskom saveznom ministru za evropske i međunarodne poslove Alexanderu Schallenbergu, i njegovom talijanskom kolegi, ministru vanjskih poslova i međunarodne saradnje Antoniju Tajaniju, koji se nalaze u zajedničkoj posjeti BiH.

Sastanak je bio dobra prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, s naglaskom na evropske aspiracije BiH u svjetlu kandidatskog statusa koji je BiH dobila za članstvo u EU.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Schmidt je kazao kako je odluka Vijeća EU da dodijeli kandidatski status za članstvo u EU Bosni i Hercegovini bila prijeko potreban poticaj za stabilnost i napredak BiH i dobar odgovor na trenutne geopolitičke izazove.

Izrazio je očekivanja prema domaćim akterima da, kako je rekao, iskoriste postignuti zamah i to na najbolji mogući način.

– Evropska unija je još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i posvećenost. Šira međunarodna zajednica od vodećih političkih aktera Bosne i Hercegovine ne očekuje ništa manje nego potpuni angažman i opredijeljenost za proces pristupanja EU – naglasio je Schmidt.

Zahvalio je ministrima Schallenbergu i Tajaniju na kontinuiranoj podršci njihovih država razvoju BiH, a zahvalio je i na podršci koju Austrija i Italija pružaju Uredu visokog predstavnika i mandatu visokog predstavnika u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, saopćeno je iz OHR-a.