Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Ako se Dejton dovede u pitanje, prvo nestaju entiteti

BiH

sda kolegij

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici ponovo je upozorio da najavljeni referendum predsjednika RS-a Milorada Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH predstavlja opasnu aktivnost koja Bosnu i Hercegovinu može odvesti u destabilizaciju.

– Pozivamo predsjednika RS-a Milorada Dodika da povuče svoj prijedlog, a Narodnu skupštinu RS da ne donosi odluku o referendumu. Sud i Tužilaštvo BiH su institucije koje su u nadležnosti države, a ne entiteta i svako zadiranje entiteta u kompetencije države predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko dođe u pitanje Dejtonski sporazum onda će se prvo dovesti u pitanje postojanje onoga što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti – saopćeno je iz SDA.

SDA poziva OHR, Vijeće za implementaciju mira i međunarodnu zajednicu da najozbiljnije shvate ove najave, “jer se radi o aktivnosti sa nesagledivim posljedicama”.

– Međunarodna zajednica mora reagirati u skladu s obavezama iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovo zaustaviti na samom početku i onemogućiti da Skupština RS donese bilo kakvu odluku o referendumu. Također, pozivamo agencije za provođenje zakona,Tužilaštvo i Sud BiH da pomno prate razvoj događaja, te da blagovremeno reagiraju kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak BiH – navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.