Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA će ustrajati na primjeni Popisa iz 1991. godine gdje god je to propisano

SDA Glavni Odbor 2711

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici je analiziralo tok izbornih aktivnosti i zaključilo da teku zadovoljavajućom dinamikom.

-Smatramo vrlo važnim što su se SDA i Savez za bolju budućnost (SBB) odlučili na zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, posebno kad je riječ o Srebrenici i entitetu Republika Srpska (RS). Pozivamo i druge probosanske stranke, posebno u entitetu RS, da se priključe ovoj koaliciji. Smatramo da je nedopustivo da se zbog uskostranačkih interesa, u uslovima postojanja izbornog praga, bespotrebno rasipaju glasovi i time umanjuje kapacitet političkog predstavljanja Bošnjaka u RS-u – rekao je novinarima nakon sjednice potpredsjednik SDA Edin Mušić.

Naveo je i da Predsjedništvo ove stranke poziva sve bh. građane u dijaspori da se masovno registriraju za predstojeće izbore.

Također, Predsjedništvo pozdravlja što je odlukom Ustavnog suda BiH povratničkoj djeci u Republici Srpskoj omogućeno da maternji jezik nazivaju bosanskim. Od vlasti RS-a traži da dosljedno primijene odluku Ustavnog suda BiH.

-Zahtijevamo od ministra prosvjete RS-a da pošalje jasno uputstvo svim školama da su obavezne upisati naziv jezika kojeg traže roditelji. U protivnom, bit će iskorištena sva pravna sredstva protiv onih koji budu kršili ovu odluku, uključujući i krivičnu odgovornost po članu 239. Krivičnog zakona BiH – zaključilo je Predsjedništvo SDA.

Najoštrije je osudilo, kako su naveli, orkestrirane napade na Agenciju za statistiku BiH zbog donošenja odluke o metodologiji obrade popisnih podataka. Smatra da je odluka utemeljena na zakonu, standardima EUROSTAT-a i preporukama IMO tima. Ona se mora ispoštovati i rezultati Popisa objaviti u zakonskom roku.

-Što se tiče uticaja Popisa stanovništva na učešće u vlasti, SDA će ustrajati na primjeni Popisa iz 1991. godine gdje god je to propisano jer je to posljedni popis obavljen prije nego što je izvršeno nasilje nad demografskom strukturom BiH – zaključak je Predsjedništva SDA kojeg je novinarima prenio Mušić.

Predsjedništvo SDA pozdravlja što su klubovi zastupnika SDA i SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH predložili zakon kojim se omogućava održivo finansiranje Javnog RTV sistema u BiH. Pozvalo je i druge političke stranke da podrže ovaj prijedlog jer funkcioniranje sistema ne smije doći u pitanje. Predsjedništvo SDA podržava predloženi model finasiranja, ali i zadužuje svoje zastupnike u državnom parlamentu da se, ako bude potrebno, obezbijedi i budžetsko finansiranje ovog sistema.

Predsjedništvo SDA traži također od nadležnih institucija okončanje procesa imenovanja upravljačkih struktura javnih RTV servisa i sistema.

Također, Predsjedništvo ove stranke, kazao je Mušić, pozdravlja napore Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH na ubrzanom evropskom putu BiH.

Pozitivnim se ocjenjuje činjenica da će BiH u najskorije vrijeme riješiti pitanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, kao i potpunu primjenu mehanizma koordinacije.

Predsjedništvo SDA smatra sramnom i nedopustivom odluku Vlade RS-a da iz budžeta tog entiteta finansira haške optuženike. Budžet, poručuju, pripada svim građanima koji žive na ovom području.

-Zahtijevamo od Vlade RS-a da povuče spornu odluku – istakao je Mušić.

Predsjedništvo SDA pozvalo je vlade na svim nivoima, odnosno nadležna ministarstva, kao i sve akademske institucije da usklade upisnu politiku sa savremenim potrebama tržišta rada i tehnološkog razvoja. Bez kvalitetnog obrazovanja i kadrova koji raspolažu traženim i aplikabilnim znanjima i vještinama ne može biti uspješnog društveno-ekonomskog razvoja, zaključilo je to stranačko tijelo.

Predsjedništvo stranke je na današnjoj sjednici imenovalo Upravni odbor Političke akademije SDA.

Prof.dr. Dževad Hodžić je predsjednik, a članovi su: prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Enver Halilović, prof.dr. Sabahudin Ekinović, mr.sci. Salmir Kaplan, Asim Kamber, profesor jezika i književnosti, kao i dr.sci. Bisera Turković.