Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Prijedoru protest Saveza za promjene protiv prodaje “Ljubije”

ljubija

U organizaciji Saveza za promjene večeras su u Prijedoru počeli protesti protiv rasprodaje prirodnih resursa u RS-u i prodaje državnog kapitala u prijedorskom Rudniku željezne rude “Ljubija”.

Skup, kojem prisustvuje više od hiljadu građana, osigurava veliki broj pripadnika policije RS-a.

Očekuje se obraćanje predstavnika opozicije, koji su tvrdili da je protest u Prijedoru jedino rješenje protiv namjere Vlade da rasproda preostala prirodna bogatstva RS-a, i to, kako tvrde, u slučaju “Ljubije“ of-shore kompaniji “koja se nikada nije bavila rudarskim poslovima“.

Upozoravali su i da su u Prijedoru osvanuli grafiti s prijetnjama smrću upućenim čelnicima Saveza za promjene.

Protiv večerašnjeg okupljanja u Prijedoru oštro su reagirali predstavnici stranaka vladajuće koalicije u RS-u, uz ocjene da je to “čisto politikanstvo“.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić (DNS) ranije je poručio građanima da ostanu kod svojih kuća, jer namjere organizatora protesta “imaju veze sa sitnim političkim interesima i donose nestabilnost u taj grad“.

Vlada RS-a je već donijela odluku o prodaji 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude “Ljubija“ iz Prijedora firmi “Israeli Investment Group – Overseas Inc” Commonwealth of Dominica, a konačnu riječ treba dati Narodna skupština RS-a.

U dostavljenoj ponudi, “Israeli Investment Group – Overseas Inc” za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM.

“Ljubija” je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovala zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal” d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapita.

Potencijalni kupac tvrdi da će sami riješiti odnose sa “ArcelorMittal Holdings AG”, Zug, Switzerland, bez ikakvog rizika i odgovornosti Republike Srpske i akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”.