Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Cesta smrti” kod Banje Luke: Ovo nije normalno, Vrbas je postao grobnica

vrbas – cesta smrti

“Ovo nije normalno. Vrbas je postao prava grobnica, kazao je jedan od radnika koji je u nešto više od mjesec dana dva puta na gotovo istom mjestu ponovo stavljao zaštitnu ogradu na cesti. Ovoga su puta žrtve bili Miloš Trivunčić (20) iz Šipova i Rafaela Marić (22) iz Gruda, koji su jučer oko 1 sat ujutro smrtno stradali u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Surjanu kod Bočca.

Upravo zbog učestalih nesreća na magistralnoj cesti Crna Rijeka – Banja Luka, u kanjonu Vrbasa, ova dionica je među vozačima dobila i naziv “cesta smrti”.

Dvoje nesretnika bili su suputnici u golfu 2 koji je vozio njihov prijatelj Ilija Gajanović, inače ljubitelj vozila. On je, najvjerovatnije, zbog brzine izgubio nadzor nad upravljačem te probio zaštitnu ogradu i survao se u provaliju duboku tridesetak metara, a na kraju završio u rijeci Vrbas. Jedino se vozač Ilija, s ogrebotinama i modricama, uspio izvući iz potonulog slupanog vozila, dok su tijela Rafaele i Miloša nakon svitanja izvukli specijalci.

“Obdukcijom bi trebalo biti utvrđeno jesu li stradali prije nego što su upali u rijeku ili su se utopili. Kretali su se iz smjera Mrkonjić Grada prema Banjoj Luci. Kobne večeri su prvo viđeni u jednom lokalu u Šipovu, a nešto poslije i u Mrkonjić Gradu gdje je Rafaela radila kao konobarica. Naposljetku su odlučili krenuti prema Banjoj Luci”, govorili su prisutni na mjestu nesreće.

O kakvom se silovitom udaru radilo svjedoči oko 40 metara probijene iznimno čvrste zaštitne ograde te iščupani noseći stubovi, inače ukopani na dubini većoj od metra. Među razbijenim staklom i ostacima vozila svuda okolo bio je i veći broj pivskih boca.

“Projurili su tik pokraj spomen-ploče gdje je nekada davno jedan mladić poginuo. Samo stotinjak metara uzvodno, ovogodišnjeg 24. aprila, na gotovo isti način, poginulo je troje ljudi”, kažu iz policije, podsjećajući kako su prvo Mirjana i Momir Radukić, supružnici iz obližnjeg Aginog Sela, koji su se kobnog dana vraćali u Sloveniju, gdje su živjeli i radili, sletjeli u škodi i poginuli.

I ko zna kada bi se otkrila njihova zla sudbina da samo dva sata poslije na istom mjestu, nažalost, nije sletio i Milan Inđić iz Bijeljine terencem Toyota, koji je s dvojicom radnih kolega obavljao poslove. Oni su uspjeli isplivati, a ronioci su pri potrazi za terencem naišli i na šokantno otkriće.

Ispod Toyote bila je škoda slovenskih oznaka u kojoj je bilo tijelo, kako se naknado ispostavilo, nesretne Mirjane. Inđićevo i tijelo njenog supruga Momira pronađeno je tek nakon potrage koja je trajala nekoliko sedmica.