Slovenija za zapošljavanje namijenila 100 miliona eura

slovenija543

Unatoč padu nezaposlenosti na 12 posto Slovenija povećava sredstva za aktivnu politiku zapošljavanja, pa će ove godine za te namjene, prema planu vlade, namijeniti više od 100 miliona eura.

Za ovu je godinu za aktivnu politiku zapošljavanja namijenjeno 100,2 miliona eura, od čega 59 miliona iz evropskog socijalnog fonda.

Budžetska stavka namijenjena politici zapošljavanja znatno je viša nego lani kada je u te svrhe potrošeno 60,6 miliona eura iz državnog budžeta i evropskih fondova, objavila je slovenska vlada u priopćenju nakon redovne sjednice u četvrtak.

U programe koji koriste sredstva namijenjena aktivnoj politici zapošljavanja lani je bilo uključeno 23.000 nezaposlenih osoba registriranih na zavodima za zapošljavanje, a posao ih je uspjelo dobiti skoro 60 posto.

Ove godine aktuelni su programi subvencioniranja zapošljavanja, te neformalna osposobljavanja mladih i ranjivih grupa za stupanje u radni odnos.

Posebno će se finansirati pripravnički staž za mlade i one koji traže prvi posao, a poslodavcima se nude subvencije za zapošljavanje nezaposlenih na najmanje 12 mjeseci za puno radno vrijeme.