Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

postignut dogovor

SDA, DF i SBiH idu zajedno na izbore u Kantonu Sarajevo

sda df sbih
FOTO: Fena

U Novom Sarajevu kao kandidat „trojke 2“ bi trebao ići Muamer Bandić (SDA) koji će, sve je izvjesnije, za suparnika imati gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) imat će zajedničke kandidate za načelnike u Kantonu Sarajevo, dogovoreno je danas  prostorijama Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije ( KO SDA).

Ovaj dogovor je rezultat višesedmičnih razgovora između kantonalnih delegacija ovih stranaka.

U petak će biti održana zajednička press konferencija na kojoj će javnosti biti predstavljeni detalji dogovora.

Postignut dogovor

Ovo je jedan od ključnih sastanaka za formiranje koalicije “Trojka 2” koja bi trebala imati zajedničke kandidate za načelnike u općinama u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik KO SDA Faruk Kapidžić je kazao da je jedan glavnih od uslova za postizanje dogovora da on bude predložen za poziciju gradonačelnika. Zauzvrat, SDA će biti spremna u mnogim općinama podržati kandidate za načelnike iz ovih stranaka.

Kada su u pitanju imena, Kapidžić je kazao kako se neće kandidovati za načelnika Centra.

“Možda se desi i da prihvatim, ako to bude jedini način da ove tri stranke dobiju gradonačelnika”, dodao je.

Rekao je i kako će sutra kantonalne organizacije potvrditi imena.

“SDA po ovom dogovoru daje 6 kandidata, SBiH dva i jedan DF“, rekao je Kapidžić.

Neće imati zajednički naziv jer će na izbore izaći pojedinačno. Naveo je kako ne žele da se u javnosti imenuju kao “Trojka 2” s obzirom da je “Trojka 1” prema njegovim riječima bila “katastrofalna”.

Tako bi kandidat za načelnika Općine Centar trebao biti Dennis Gratz iz DF-a, koji bi trebao ići na megdan aktuelnom načelniku Srđanu Mandiću (NS), ali moguće i Goranu Terziću (NiP), s obzirom da je u ovoj općini došlo do pucanja koalicije. U ovoj općini SDA je bila raspoložena da kandidira Davuda Bećirovića.

U Novom Sarajevu kao kandidat „Trojke 2“ bi trebao ići Muamer Bandić (SDA) koji će, sve je izvjesnije, za suparnika imati gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, dok bi u Novom Gradu kandidat „Trojke 2“ trebao biti aktuelni načelnik Semir Efendić. Iako su se iz općinskog odbora SDA nedavno pobunili protiv kandidature Efendića, istaknuvši da će ova stranka imati svog kandidati, Kapidžić je naglasio da će SDA biti spremna podržati aktuelnog gradonačelnika.

Dvije revanša, u Starom Gradu i Ilijašu

Nova koalicija će u Starom Gradu kao protukandidata Irfanu Čengiću (SDP) ponovo ponuditi već jednom poraženog Dženana Selimbegovića (SDA).

U Općini Ilijaš u oktobru će najvjerovatnije „snage odmjeriti“ Amar Dovadžija (NiP) ispred stranaka Trojke, koji je i na posljednjim izborima bio kandidat i poražen je od Nermina Hodžića ispred SDA koji će se ponovo kandidirati.

SDA će imati kandidate u općinama Trnovo, Hadžići, Ilidža i Vogošća.