BiH

reakcija na dodikovu izjavu

SDA: Finansijsko preživljavanje RS je pogrešnom politikom dovedeno u pitanje

17/04/2020

Budući da bez novih zaduženja, navodi se dalje, entitet RS već idućih mjeseci neće moći isplaćivati čak ni osnovne obaveze

Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je “pitanje hoće li biti Bosne i Hercegovine nakon pandemije”, predstavljaju njegov očajnički pokušaj da pobjegne od suočavanja sa finansijskim kolapsom u koji je doveo entitet RS.

Iz te stranke ističu da je ova kriza pokazala sve slabosti u korijenu finansijskog sistema RS, “koji nije više čak u stanju ni da se zadužuje kod komercijalnih banaka, jer ni one više ne vjeruju da taj entitet može vraćati dugove”.

Budući da bez novih zaduženja, navodi se dalje, entitet RS već idućih mjeseci neće moći isplaćivati čak ni osnovne obaveze, “Dodik očigledno sprema isprobani scenario u kojem će pokušati okrenuti socijalni bijes vlastitog naroda u mržnju prema drugima”.

– Dodik ne može ugroziti državu BiH, koja je postojala i prije Dejtona, ali može ugroziti dejtonski mir, a samim time i ono što je njime i nastalo – to su entiteti. RS može postojati samo u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i to kao multietnički entitet u okviru države BiH. Ako ovako nastavi RS će nestati, a Dodik će završiti na smetljištu historije, kao i svi oni koji su do sada kidisali na državu BiH – navodi se u saopćenju SDA.

Podsjećamo, u intervjuu za beogradske Novosti, Dodik je kazao i sljedeće:

– Za dobrobit ljudi koji žive na ovom području – i Bošnjaka i Srba i Hrvata, BiH mora da nađe novu političko-teritorijalnu organizaciju koja neće biti BiH. I da pokušamo svako sa svojim resursima da raspolažemo i sarađujemo sa drugima. Šta je BiH dala i Muslimanima i Srbima i Hrvatima? Nikom ništa nije dala. Pitanje je uopšte hoće li biti BiH nakon ove pandemije i to će biti pitanje na dnevnom redu. Problem BiH je što imate Bošnjake koji su podanici stranih struktura. Republika Srpska je dokazala da ima prijatelje na sve strane svijeta bez obzira na epitete koje nam stavljaju iz Sarajeva da smo mali i nebitni! Nema male države. Imate državu sa karakterom ili bez karaktera. Raduje me što smo imali razumjevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske i drugih zemalja u ovom periodu, a tu je i pomoć Turske. Dokle će postojati BiH je jedino pitanje na koje se čeka odgovor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.