Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnk

SDA, HDZ i SDP se dogovorili, od ponedjeljka nova kantonalna vlada

vlada hnk
FOTO: FTV

O imenima šute, baš kao i u SDA, tim više jer je, spekulira se, bilo različitih želja i struja unutar Kantonalnog odbora te stranke, posebice na relaciji Mostar – Konjic

Hercegovačko-neretvanski kanton će u ponedjeljak konačno dobiti novu izvršnu vlast, na koju se čekalo više od godinu dana. Prije zakazane sjednice Skupštine bit će potpisan koalicijski sporazum nove većine, koju čine HDZ BiH, SDA i SDP.

O novim ministrima i dalje se samo spekulira budući da stranke s njihovim imenima službeno još ne žele u javnost. Jedino je izvjesno da će nova premijerka biti Marija Buhač, novo ime na političkoj sceni.

U ponedjeljak bi, uz novu Vladu, konačno trebala biti do kraja konstituirana i Skupština HNK-a, odnosno imenovani predsjednik i dva dopredsjednika – Džafer Alić iz SDA, te Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH i Vesna Saradžić iz SDP-a.

Poušali izbaciti SDA, ali to je spriječio DF

„Prije toga će biti potpisan sporazum ko će činiti koaliciju na nivou HNK-a – to su HDZ, SDA i SDP. Mi smo s našim partnerima NES-om u završnim pregovorima oko njihovog učešća i smatram da sa 22 ruke možemo imati i komotnu većinu u Skupštini“, kazao je Alić za FTV.

Brojna su matematička rješenja pravljena u proteklo vrijeme da bi se vlast u HNK-u konstituirala, kako se govorilo, po vertikali, i iz priče izbacila SDA.

No, slagalica se nije mogla napraviti jer je DF odustao sukladno napucima vrha stranke, a HRS se u startu opredijelio za opoziiju. Dio javnosti smatra da je i ova kombinacija bolja od trenutnog stanja u kojem se već 5 godina ne poštuje volja građana.

„SDP bi se mogao suočiti s problemom jer kad god su se našli u zagrljaju s SDA, oni su ispadali kao gubitnička strana nakon tih izbora. Ali ovoga puta će uspjeti nešto eliminirati, a to je da ih SDA prestane nazivati izdajnicima Bošnjaka“, tvrdi novinar Zoran Krešić.

Ozbiljan partner HDZ-u BiH je u pregovorima bila Devedesetka. No, ovim koalicijskim sporazumom ostali su van igre. U HDZ-u 1990 kažu da su na takvo što već navikli i da hrvatsko zajedništvo postoji samo prije izbora.

„Znate šta je ključan problem? Kako rasporediti to malo pozicija. Tu je očito problem jedne ili dvije pozicije. Ako to ne mogu riješiti, možda im je najbolje da povećaju Vladu. Već su je jednom povećali s 9 na 12, sad neka je povećaju na 16 pa da mogu zadovoljiti sve te potrebne ambicije“, poručuje Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

HDZ BiH, uz premijersku poziciju, imat će 5 ministarstava i stare resore – unutarnje poslove, zdravstvo, promet, branitelje i poljoprivredu.

SDP će imati dva ministarska mjesta

O imenima šute, baš kao i u SDA, tim više jer je, spekulira se, bilo različitih želja i struja unutar Kantonalnog odbora te stranke, posebice na relaciji Mostar – Konjic.

SDA-u bi pripala 3 ministarstava – financije, obrazovanje i građenje, dok bi resor pravosuđa – koji je, čini se, rezerviran za ministra iz reda srpskoga naroda – morali usuglasiti s SDP-om. Doznajemo da se za tom osobom još traga.

SDP će imati dva ministarska mjesta – i to resor privrede, na čijem će čelu biti Mostarac Zanin Vejzović, a Jablaničanin Emil Balavac bi trebao voditi Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša.