Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formiranje vlasti

SDA i HDZ-a BiH dogovorile formiranje vlasti u Srednjebosanskom kantonu

tahir lendo

Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA

SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH formirat će vlast u Srednjobosanskom kantonu (SBK) u iduće četiri godine, navedeno je u sporazumu koji su danas u Travniku postigli predstavnici kantonalnih odbora dviju stranaka.

Predsjednik kantonalnog odbora SDA Asim Mekić kazao je da će, kao i u prethodnom mandatu, SDA zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

– Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA. Premijer će najvjerovatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH – kazao je Mekić novinarima.

Predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović istaknuo je da će današnji sporazum biti upućen stranačkim tijelima na potvrđivanje, nakon čega počinju rokovi za formiranje Vlade.

– Bit će imenovan mandatar za sastav Vlade i dostavljena imena kandidata za ministre. Dogovorili smo da ćemo užurbano raditi i na izboru izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa se nadam da ćemo u idućih 15-ak dana imati i Vladu i izaslanike u tom domu – rekao je Vidović.

Kako je rečeno, prioriteti buduće Vlade SBK-a bit će, među ostalim, zaustavljanje masovnog iseljavanja stanovništva, kroz mjere gospodarskog razvoja i bolju zaštitu prava radnika, te rad na projektima unaprjeđenja infrastrukture.