Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA i HDZ nastavljaju pregovore o Mostaru

covic-izetbegovic

Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack javno je pozvala predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da osiguraju održavanje izbora u Mostaru u oktobru 2016. godine, a iz dvije stranke stigle su najave nastavka pregovora tokom vikenda.

– Apsolutno su potrebni izbori u Mostaru u oktobru. Pozivam gospodina Izetbegovića i Čovića da vode ovaj proces naprijed da igraju ključnu lidersku ulogu, da osiguraju da proces dođe do uspješnog završetka, da dođu do plana rješenja za izbore, rekla je pored ostalog ambasadorica Cormack.

– Osam godina je prošlo otkakako su građani imali priliku glasati, ljudi moraju imati demokratsko pravo glasati. Rješenje koje se ponudi mora ispunjavati uvjete presude Ustavnog suda. ne može biti nikakvih podjela duž etničkih linija i Mostar mora ostati jedan grad, rekla je ambasadorica SAD-a.

Neposredno pred vikend iz dvije strake stigle su najave nastavka pregovora tokom subote i nedjelje u Mostaru.

Delegacije vodeće hrvatske i bošnjačke političke stranke cijeli vikend a moguće i u ponedjeljak nastavit će razgovore kako bi se pronašao način da se naprave pomaci i ipak omogući održavanje lokalnih izbora u Mostaru prije nego što Centralna izborna komisija donese odluku o raspisivanju izbora u oktobru ove godine.

Stranački dužnosnici HDZ-a BiH i SDA nastavljaju razgovore tamo gdje su zastale prije nepunih mjesec dana kada se smatralo da je dogovor blizu te da bi mogao rezultirati zajedničkim prijedlogom koji bi se poslao u parlamentarnu proceduru.

Stranke okupljene oko HNS-a BiH izašle su s prijedlogom po kojem bi grad bio ustrojen kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave, ali s pet gradskih, odnosno izbornih područja.

Predstavnici Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost na lokalnom nivou usaglasili su stavove za Grad Mostara, odnosno način izbora gradonačelnika i dogradonačelnika, te broj izbornih jedinica.

Dvije vladajuće stranke predlažu da se Mostar uredi kao jedinstvnen grad bez etničkih podjela, da se izravno biraju gradonačelnik i dva dogradonačelnika, s tim da gradonačelnik Mostara ne može biti dva uzastopna mandata, te da se formira sedam izbornih jedinica.