Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA i SBB usaglasili izmjene Izbornog zakona oko Mostara

izetbegovic radoncic

Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH usaglasili su prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u vezi s izborima za Grad Mostar koji će danas bitu upućen u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić je danas u Sarajevu kazao novinarima da su on i predsjedavajući Kluba poslanika SDA u tom domu Amir Fazlić potpisali prijedlog izmjena Izbornog zakona za Mostar koji će u toku dana biti upućen u proceduru.

Đonlagić kaže da je to zakon koji “ima šansu zato što je najviše mostarski“.

– Dakle, građani Mostara imaju šansu da biraju. Također, ovim prijedlogom zakona su zadovoljene ustavne odredbe kako se bira gradonačelnik i dva dogradonačelnika. Ovim prijedlogom se definira sedam izbornih jedinica – šest i centralna izborna jedinica – pojasnio je Đonlagić.

Naglašava da je na osnovu ovog zakona uveden princip rotacije na mjestu gradonačelnika i dvaju dogradonačelnika.

– Utvrđen je broj vijećnika, utvrđeno je tačno koliko koja izborna jedinica daje kandidata. Ovim zakonom, mislimo da se zadovoljava potreba da Mostar bude jedinstven grad – istaknuo je Đonlagić.

Pozvao je ostale političke subjekte u Mostaru da prihvate ovaj prijedlog, jer “zadovoljava potrebe onoga što Mostar dosad nije imao“.

Đonlagić je kazao da će predloženi zakon uputiti u proceduru po hitnom postupku, te da će on biti na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 27. aprila.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Amir Fazlić je kazao da je ta stranka, s koalicionim partneriom SBB-om, a koristeći mišljenje ljudi iz Mostara, napravila, po njegovim mišljenju, jedan kvalitetan zakon.

– Zakon će poslanici ubrzo imati na klupama. Kada se analiziraju sve odredbe ovog zakona, vidi se da se radi o jednom kvalitetnom zakonu koji treba da zadovolji, prije svega, interese građana Mostara da imamo ravnopravnost svih u Mostaru i da Mostar nakon dužeg vremena dobije i gradonačelnika i dva dogradonačelnika – naveo je Fazlić.

Istakao je da su razgovori sa SBB-om tekli u korektnoj atmosferi.

– Bilo je određenih različitih mišljenja. SDA je bila za varijantu, i drago nam je što je to prihvaćeno, da Gradsko vijeće bira gradonačelnika od više kandidata. Mi smo predlagali sedam, da obavezno budu po dva iz reda konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih. Tako da se ne može reći da je urađena diskriminacija prema nekome – kazao je Fazlić.

Navodi da je ovaj zakon plod analize svih dosadašnjih rješenja i smatra da bi ga i druge partije mogle podržati.

– Vodili smo računa i o vremenu, do kada moramo donijeti ovaj zakon u parlamentarnoj proceduri i kad se mora objaviti u Službenim novinama, sve s ciljem da građani Mostara dobiju izbore – zaključio je Fazlić.