Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tematska sjednica o slobodi medija: Moglo se uraditi više!

osce

Predstavica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas u Sarajevu da ne može biti razgovora o slobodi medija i slobodi izražavanja ako ne prihvatimo da postoje problemi, te da je nakon 20 godina borbe za veću slobodu izražavanja i za sigurnost novinara moglo biti urađeno puno više, ali je problem nedostatak političke volje.

Ona je, prije početka Tematske sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH o slobodi izražavanja i slobodi medija, istakla da je nedopustivo da policija upada u prostorije medija i da to predstavlja ogroman korak unazad za Bosnu i Hercegovinu, jer se to nije dešavalo čak ni u toku rata ni neposredno nakon njega.

Mijatović je rekla da je posebno zabrinjavajuće neistraživanje napada na novinare u BiH kojih je samo od početka 2014. bilo više od 60, te podsjetila na atentat na Željka Kopanju koji se desio prije 17 godina i da gotovo godinu dana ne može da dobije odgovor o dešavanjima u tom slučaju ni od entitetskih ni od državnih vlasti.

Navela je da i javni servisi imaju probleme koji su puno veći od samog finansiranja, te da ne vjeruje da ti problemi mogu biti riješeni, ukoliko se politika potpuno ne povuče iz javnih servisa.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić naglasio je da je Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju zakonodavni okvir, ostvarila određeni napredak poput usvajanja Zakona o kleveti i Zakona o pristupu informacijama, iako postoje problemi o pitanju njihove primjene.

Dodao je da je Komisija vrlo raspoložena da identificira probleme koji se javljau pri primjeni zakona koji se odnose na ta pitanja.

Bojić je naveo da se ne može reći da smo nezadovoljni kad su bh. mediji u pitanju, ali je očito da postoje snažni politički pritisci i problemi vezani za vlasničke odnose, za šta je uvjeren da u PSBiH ima dovoljno kapaciteta da se o tome potpuno otvoreno razgovara.

Šef Misije OCSE-a u BiH Jonathan Moore je kazao da novinarima moraju biti dostupne informacije o ciljevima političara, kao i o njihovom glasanju o pojedinim stvarima, jer političari moraju raditi uime naroda, što uključuje i novinare.

Kazao je da treba postojati otvorena diskusija o tim pitanjima kao i o odgvornosti novinara, poput sastanka koji je nedavno održan s novinarima u Konjicu o njihovoj ulozi u borbi protiv nasilnog ekstremizma.