SDA i SBiH usaglasili stavove, potpisivanje sporazuma u avgustu

asim_sarajlic

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH danas su usaglasile pojedine stavove te se u augustu može očekivati potpisivanje sporazuma u vezi formiranja nove koalicije u Federaciji BiH.

– Puno smo stvari, za koje smo mislili da su teške, danas usaglasili. To su pitanja na koji način obezbijediti nedostajuća sredstva vezana za MMF, zatim pitanja energetskog sektora u pogledu dešavanja u rudnicima i itd – rekao je potpredsjednik Stranke za BiH Besim Imamović nakon sastanka.

O pozicijama članova Stranke za BiH u Vladi FBiH nije bilo riječi na sastanku, koje će se, kaže Imamović, same iznjedriti kao kruna potpisivanja sporazuma između budućih koalicionih partnera.

To potpisivanje na nivou Federacije BiH, istakao je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, može se očekivati u augustu.

– U pogledu budućnosti zemlje SDA i Stranka za BiH nisu nikada daleko to jest imaju gotovo identičan pogled.. Mislim da SDA i Stranka za BiH mogu a i ne moraju biti u koaliciji, ali će uvijek biti na fonu očuvanja države – kazao je Sarajlić.

U cilju formiranja nove koalicije, potvrdio je, da SDA ne traži „stranke samo u okrilju bošnjačkog korpusa“, dodajući da SDA razgovara i sa HDZ-om i sa manjim strankama koje treba da podrže reformski put BiH.

Među tim manjim strankama, osim Stranke za BiH, kako je rekao uoči sastanka sekretar SDA Amir Zukić, su BPS i A-SDA.

– Ako želimo da radimo na važnim pitanjima treba nam jedna stabilna politička većina od 55 – 59 ili što šira u Federalnom parlamentu. To iziskuje ovaj trenutak u kojem se nalazimo odnosno da se formira vlada nacionalnog spasa da bi se riješila ova pitanja – zaključio je član Predsjedništva Stranke za BiH Muhidin Alić nakon sastanka delegacija SDA i Stranke za BiH.