Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmedović: Parlament se ne treba nikome izvinjavati

mehmedovic semsudin

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnoj sjednici razmatraju prijedlog zaključaka u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima, 11. jula 2015. godine, kada je napadnut srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Zaključke je predložila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS).

Jednim od predloženih zaključaka najoštrije se osuđuje napad na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića koji se desio 11. jula u Potočarima.

Drugi predloženi zaključak je da „Predstavnički dom izražava duboko žaljenje zbog toga što je predsjednik Vlade Republike Srbije doveden u takvu situaciju i upućuje izvinjenje Vučiću, uz nadu da sve što se desilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemalje“.

– Predstavnički dom traži od svih nadležnih organa u BiH da hitno utvrde počinioce napada i odgovornost svih osoba u skladu sa njihovim nadležnostima – treći je predloženi zaključak.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je tokom rasprave kazao da „ako neko treba da se izvinjava, onda je to premijer BiH, odnosano predsjedavajući Vijeća ministara, a onda je to Vijeće ministara“.

– Oni su sasvim uljudno i donijeli zaključke na Vijeću ministara i to je zapravo to što relaksira odnose između dvije zemlje. Međutim, traži se uvijek i korak dalje, da se mi nekome izvinjavamo. Mi smo Parlament BiH i ja ne mislim da se mi trebamo bilo kome izvinjavati – kazao je Mehmedović.

Naglasio je da je pogotovo neprihvatljiv drugi predloženi zaključka i „Klub SDA ga neće podržati“.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je kazao da treba da „budemo svjesni činjenice da je premijer susjedne države, koja je garant Dejtonskog sporazuma, imao namjeru da se pokloni žrtvama, imao je dobru komunikaciju i razgovor s majkama i šta je dobio?“

– Šta i kakvu poruku šalje BiH ovakvim događajem kakav je bio 11. jula u Potočarima – kazao je Košarac.

On je postavio pitanje šta su „naše institucije uradile do sada da bi se rasvijetilio ovaj događaj?“

Poslanik Zaim Backović (BPS) je kazao da kao čovjek osuđuje svako nasilje i spreman je ustati protiv svakog nasilja.

Istaknuo je i kako ne može da prihvati da se kaže „da će 100 Bošnjaka biti ubijeno za jednog Srbina“.

Po njegovim riječima, ovo je suviše široka tema i neće podržati predložene zaključke.

Poslanička rasprava još traje.