Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prazne priče

SDA i SNSD su bacili mamac, ko će da se upeca vidjet ćemo

izetbegovic-dodik

Mamac je bačen, ko će da ga proguta ostaje da vidimo, ali je sigurno da ni Srbi ni Bošnjaci od ovog neće bolje živjeti, nego će glavom bez obzira i dalje bježati iz ove zemlje

Samo dan nakon što su SDA i SNSD postigli dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH, a pred najavljeni susret njihovih lidera Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, iz SDA je saopšteno da pokreću pravnu proceduru oko osporavanja imena Republike Srpske.

Uslijedile su žestoke reakcije iz Republike Srpske. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) najavio je incijativu da će Republika Srpska odgovoriti tako što će “uspostaviti kontrolu nad granicama Republike Srpske”, jer je ovo, kaže, za razdruživanje u BiH.

Uz osudu incijative koju je pokrenula SDA, opozicioni lideri su i sumnjičavi i misle da je ovo još jedan trik u režiji SNSD-a i SDA, koji biračima treba da opravdaju dogovoreno koaliranje.

Za predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu potez SDA je za svaku osudu i mišljenja je da je cilj izazivanje vještačke krize koja može izazvati opasnu političku nestabilnost u BiH.

“Umjesto da rade na stvaranju boljeg života građana, jačanje privrede, zaustavljanje iseljavanja, borbi protiv kriminogenih struktura koje su zarobile institucije oni pokreću ratno huškačke incijative”, kazao je Govedarica.

Opozicionari sumnjaju da je u pitanju politička igra kako bi i jedni i drugi, SDA i SNSD, u javnosti opravdali dogovor o koaliciji s obzirom na ranije veoma teške optužbe koje su iznosili.

I za poznavaoce ovdašnjih prilika ovo nije ništa novo, jer je i do sada bila prisutna igra nabcivanja lopte, baš kao u tenisu, između lidera SNSD-a i SDA.

Mamac je bačen, ko će da proguta, ostaje da vidimo, ali je sigurno da ni Srbi ni Bošnjaci od ovog neće bolje živjeti, nego će glavom bez obzira i dalje bježati iz ove zemlje.

Bursać: SDA i SNSD su bacile kost, dogovor je pao na sastanku u Sarajevu