Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sda

SDA nakon poruke Von der Leyen: I mi smo ranije vrijedno radili

džaferović izetbegović
FOTO: Pixsell
Džaferović: Volio bih da je BiH i ranije ostvarila taj status

Mi imamo jedan konstruktivan odnos kada je u pitanju evropski put BiH bez obzira što smo opozicija, jer mi nikakada nismo i nikada nećemo biti opozicija državi BiH, kaže Džaferović

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA), komentirajući današnju izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će Komisija preporučiti početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je za Fenu da će svaki dobronamjeran čovjek prema BiH pozdraviti ovakvu odluku, jer to je vrhunski interes BiH.

– Glavni vanjskopolitički ciljevi BiH su prijem u Evropsku uniju i NATO. Ja pozdravljam tu najavu. Nadam se da će tako postupiti i Evropsko vijeće – kazao je Džaferović.

Kaže da bi volio da je BiH i ranije ostvarila taj status.

– U proteklom mandatu smo vrijedno radili da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, kao i na deblokadi NATO puta pokretanjem MAP-a i dostavljanjem ANP-a. A u ovom mandatu, bez obzira što pripadam opozicionoj političkoj stranci, učinili smo sve da BiH što prije dobije status pregovarača za članstvo u EU – rekao je on.

Naveo je da je SDA direktno predlagala zakone kao što su zakon koji je vezan za integritet izbornog procesa, a Klub Bošnjaka je u državnom Domu naroda pokretao inicijative da se usvoji Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

– Prema tome, mi imamo jedan konstruktivan odnos kada je u pitanju evropski put BiH bez obzira što smo opozicija, jer mi nikakada nismo i nikada nećemo biti opozicija državi BiH. Hoćemo ovoj nametnoj i nesposobnoj vlasti. Da su usvojeni svi prijedlozi i inicijative koji su dolazili od SDA, BiH bi sigurno i prošli put kada su Evropska komisija i Evropsko vijeće donosili odluke dobila status pregovarača i mislim da bismo imali bolja rješenja i više boljih rješenja unutar BiH. Na primjer imali bi usvojene izmjene Izbornog zakona vezano za integritet izbornog procesa – zaključio je Džaferović.

Ako Evropska komisija potvrdi najavu Ursule von der Leyen, konačnu odluku o početku pregovora donijet će Evropsko vijeće na sastanku 21. i 22. marta.