Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“SDA ne razmišlja o novom partneru u vlasti”

BiH

Melika Mahmutbegović

Stranka demokratske akcije (SDA) nije razmišljala o novom partneru jer smo pustili da vrijeme riješi da li će biti nekih produbljavanja krize.

To je za Fenu izjavila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović (SDA) nadajući se da će se stvari razriješiti u pogledu nastale krize u Federaciji.

– Vidjet ćemo šta će biti s razvojem događaja – istakla je Mahmutbegović.

Na sjednici Vlade Federacije BiH, koja je danas zakazana u Sarajevu, smatra da neće biti problema.

– Mislim da bi se trebalo raditi na sjednici Vlade FBiH. U principu sve što se dešava potrebno je te nedostatke otkloniti jer se nema vremena za gubljenje. Vrijeme je za reforme i za prave poteze koje Vlada konačno treba početi da radi – naglasila je Feni Mahmutbegović.

[quote_box_left]Demokratska fronta, kao jedna od stranaka dosadašnjih učesnica u vladajućoj koaliciji s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Strankom demokratske akcije (SDA), najavila je razlaz s koalicionim partnerima jer s njima nije imala isto mišljenje prilikom prošlosedmičnog usvajanja u Federalnoj vladi uredbe o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama[/quote_box_left]

S obzirom na to da su ministri iz Demokratske fronte najavili da neće prisustvovati sjednici Vlade predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sinoć ih je pozvao da ipak to ne učine, jer je na dnevnom redu sjednice reformska agenda, koja treba biti usvojena na entitetskim vladama, parlamentima i državnom nivou.

Podsjetio je da je za četvrtak zakazan sastanak s komesarom za proširenje EU Johennesom Hahnom te da bi dotad trebalo da bude usvojena agenda.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić na posljednjoj pres-konferenciji stranke rekao je da poziva premijera Federacije BiH Fadila Novalića da na narednoj sjednici Vlade FBiH pokrene proces razrješenja ministara DF-a.

– Premijer Novalić ima pravo da pokrene smjenu ministara DF-a – procedura je takva da premijer pokreće, a predsjednik FBiH može da razriješi pojedine ministre – rekao je Feni potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF).

Demokratska fronta, kao jedna od stranaka dosadašnjih učesnica u vladajućoj koaliciji s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Strankom demokratske akcije (SDA), najavila je razlaz s koalicionim partnerima jer s njima nije imala isto mišljenje prilikom prošlosedmičnog usvajanja u Federalnoj vladi uredbe o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama.

Vladini ministri iz Demokratske fronte usprotivili su se tada toj uredbi, jer, kako su naveli, neosnovano razvlašćuje resorna federalna ministarstva iz procesa ovih imenovanja a ovlašćuje Vladu, što, po njima, znači da stavlja imenovanja pod politički uticaj stranaka, drugih dviju članica vladajuće koalicije.