Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Nećemo dozvoliti da se podrška kulturnim institucijama pruža po etničkom principu

BiH

SDA Glavni Odbor 2711

Stranka demokratske akcije (SDA) navodi kako razumije opravdano nezadovoljstvo sedam instutucija kulture (Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, East West Centar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Sarajevo Film Festival, Ars Aevi, Sarajevske večeri muzike SVEM i Balet Fest) povodom Odluke Ministarstva kulture i sporta FBiH o transferu novca za kulturu od značaja za BiH.

U saopćenju ove stranke se navodi da, suprotno Odluci o programu utroška sredstava i Javnog poziva Ministarstva, odobrena su sredstva korisnicima koji uopće ne ispunjavaju propisane uvjete i kriterije.

Dodaje se da je nedopustivo „da se kulturni segment našeg društva dijeli po etničkom principu ili teritorijalnoj zastupljenosti“.

SDA smatra da vlast treba imati sluha i pružati adekvatnu podršku najznačajnijim kuturnim institucijama i njihovim projektima, posebno onima koji imaju internacionalni značaj.

– Stoga, SDA traži da Vlada Federacije BiH dosljedno provede svoju Odluku o kriterijima, osigura provođenje zakona i transparentnost prilikom odabira korisnika – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA