Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Nećemo dozvoliti devastaciju državnih institucija

sda-mostar

Stranka demokratske akcije (SDA) odbacuje navode Socijaldemokratske partije (SDP) o navodnom pristanku SDA na Protokol u vezi sa strukturalnim dijalogom o pravosuđu koji je potpisan u Briselu 10. septembra ove godine, saopćeno je iz SDA.

Podsjećaju da se stranka o tom protokolu jasno odredila saopćenjem u kojem je javnost obavijestila da iza potpisanog Protokola ne stoji ni Vijeće ministara BiH ni Vlada FBiH, te da kao takav za SDA on ne može prizvoditi nikakve obaveze.

– Pozivamo SDP-e i njegovo vodstvo da pažljivije prate dešavanja na političkoj sceni i da se prije saopćenja detaljno informiraju o stavovima stranaka, a ne da bez ikakvih provjera napamet optužuju druge – poručuju.

Iz te stranke naglašavaju da SDA nikada nije sa SNSD-om zaključila nikakav sporazum kao što je to, kako su kazali, ”u prošlom mandatu učinio SDP-e na štetu državnih institucija”.

– Javnost se dobro sjeća tog sporazuma kojim je uništen sistem javnih nabavki u BiH i institut sprječavanja sukoba interesa, a samo odlučnom akcijom SDA spriječena je realizacija njihovog sporazuma sa SNSD-om oko stavljanja pod političku kontrolu javno-tužilačke funkcije, ukidanja Glavnog centra za brojanje glasova u CIK-u i drugo. Nakon katastrofalnog i štetnog po BiH mandata od 2010.-2014. godine u kojem je SDP-e vodio glavnu riječ, u kojem je potpuno blokiran evropski i NATO put BiH i devastirane brojne državne institucije, SDP nema pravo nikome držati lekcije – akcentirali su.

SDA, dodaju, neće dozvoliti daljnju devastaciju državnih institucija, nego će raditi na njihovom jačanju kao što je radila i ranije, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.