Airbus otvorio prvu fabriku aviona u SAD-u

airbus123

Evropski proizvođač aviona Airbus u nedjelju je u Mobileu, u južnoj američkoj saveznoj državi Alabami, svečano otvorio svoju prvu tvornicu u SAD-u i time ušao u oštriji tržišni okršaj s američkim konkurentom Boeingom.

Firma sa sjedištem u francuskom Toulouseu će u 600 miliona dolara vrijednom postrojenju proizvoditi najprodavanije dvomotorne avione srednje veličine A319, A320 i A321. Kompleks u Brookley Aeroplexu je nastao za četiri godine, a prvi avion tipa A-321 za isporuku bi trebao biti spreman sredinom 2016.

Od 2018. se planira proizvodnja četiri aviona mjesečno, od 40 do 50 godišnje.

Otvarajući postrojenje u SAD-u Airbus je pokazao odlučnost u borbi za svoje mjesto na tržištu avioindustrije koja će, kako se procjenjuje, u idućih 20 godina trebati skoro 30.000 novih aviona na tržištu vrijednom pet biliona američkih dolara.

Firma ima dobru ekonomsku računicu obzirom da Alabama nudi jeftinu radnu snagu, a država nudi više od 150 miliona dolara poticaja. Osim toga, američki zakoni o radu nisu tako rigidni kao u evropskim zemljama, što omogućuje bržu i jednostavniju reakciju na pad ekonomije.

Airbus će u početku zapošljavati 225 ljudi, a na vrhuncu proizvodnje 1000 radnika iz tog područja. Zaposlenici će se obučavati u tvornicama Airbusa u Hamburgu i Toulouseu.