Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Neprihvatljiv prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH

predsjednistvo sda2

Stranka demokratske akcije (SDA) neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona BiH koje je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Iz SDA ocjenjuju da to nije dobar način za rješavanje tog pitanje jer se radi o prijedlogu samo jedne političke partije koja “bez konsultacija s drugima pokušava riješiti tako krupna pitanja” te podsjećaju da je to pitanje trebalo testirati kroz Interresornu radnu grupu Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su zastupljene gotovo sve političke stranke.

Također, u saopćenju iz SDA se navodi, da je i sam sadržaj tog prijedloga zakona neprihvatljiv jer zanemaruje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, kao i još dvije odluke tog suda.

– Ne predlaže se promjena Ustava BiH niti brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, što je preduvjet za implementaciju tih odluka – upozoravaju iz SDA.

Pojasnili su da se suprotno tome, predlaže ponovo izbor jednog Srbina iz Republike Srpske, te jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz Federacije BiH što je za SDA direktno negiranje odluke “Sejdić i Finci” i produbljivanje diskriminacije, čije otklanjanje nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog HDZ-a nije predvidio ni promjene u sastavu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a potrebno je u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici Ostalih.

U SDA kažu da nije moguće regulirati izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH suprotno Ustavu Federacije, a prema prijedlogu HDZ-a Bošnjaci u Domu naroda FBiH ne bi bili uopće birani iz Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

– Hrvati ne bi bili birani iz Unsko-sanskog, Sarajevskog, i Bosansko-podrinjskog kantona, a Srbi ne bi bili birani iz Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog – istaknuto je u saopćenju iz SDA te dodaju da HDZ nije objasnio kako, primjera radi, Hrvati neće biti birani iz Sarajeva, Bihaća ili Bošnjaci iz Livna i Posavine.

Kada je u pitanju rješenje pitanja za Grad Mostar, HDZ-ov prijedlog je identičan onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016.godine.

– Taj prijedlog je potpuno neprihvatljiv jer uspostavlja trajnu dominaciju, ne samo Hrvata, već te stranke u Mostaru umjesto da osigura ravnopravnost svih i isključi dominaciju bilo koga nad bilo kim – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.