Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni odbor Sarajevo

SDA: Nevjerovatno obrazloženje Tužilaštva o obustavljanju istrage protiv Konakovića

elmedin-konakovic334

Dodaje se da je to, na koncu, potvrdio i sam Konaković kada je izjavio da je vrlo dobro poznavao Zakon o pečatu i da je znao šta radi

Kantonalni odbor SDA Sarajevo smatra apsurdnom tvrdnje Tužilaštva KS da je obustavljena istraga protiv Elmedina Konakovića, budući da „nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni imao svijest o protivpravnosti djela“.

U saopćenju KO SDA Sarajevo se navodi da je Elmedin Konaković u vrijeme i prije izvršenja protivpravnog djela bio predsjedavajući Skupštine KS, te je kao nosilac te funkcije morao poznavati Zakon o pečatu Kantona Sarajevo.

Dodaje se da je to, na koncu, potvrdio i sam Konaković kada je izjavio da je vrlo dobro poznavao Zakon o pečatu i da je znao šta radi, uostalom zastupnici SDA su u više navrata javno upozoravali da Konaković krši zakon.

– Činjenica da Tužilaštvo KS brani Konakovića tvrdnjom da ne da nije prekršio zakon, već da „nije imao svijesti o tome i da nije poznavao zakon“, ukazuje samo na sumnju da se ovdje radi o direktnom političkom utjecaju i izbjegavanju Tužilaštva da primijeni zakon.

Indikativno je i da odluka o obustavljanju postupka protiv Konakovića dolazi samo nekoliko dana nakon što je visoki funkcioner Konakovićeve stranke i bivši ministar Admir Katica imenovan na poziciju u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću – navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.