BiH

igor radojičić

Zatvoreni karantini u Banjaluci

12/05/2020

Radojičić je upozorio Banjalučane da poštuju mjere, navodeći da je epidemiološka situacija osjetljiva i promjenjiva

U Banjaluci su danas zatvorena četiri karantina u koja su upućivani Banjalučani sa graničnih prelaza, a u proteklom periodu prema riječima Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, kroz ove objekte prošlo je oko 200 građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Radojičić je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije rekao da su građani kojima nije istekao rok od 14 dana upućeni na kućnu izolaciju te podsjetio da su za kršenje odredbi kućne izolacije predviđene kazne, iako više nije u funkciji karantin u naselju Rakovačke bare u koji su smještane osobe koje nisu poštovale kućnu izolaciju.

Gradonačelnik Banjaluke upozorio je građane da se uputstva i preporuke nadležnih moraju poštovati jer je sa jučerašnjim početkom rada ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, javnog prevoza i fitnes centara povećan broj kontakata koji može dovesti do povećanja broja zaraženih koronavirusom. On je naglasio da se nalazimo u novoj fazi, fazi normalizacije života.

“Brojke nešto bolje, ali i dalje smo svjesni da je epidemiološka situacija osjetljiva i promjenjiva”, kazao je Radojičić.

On je istakao i da će kontrolni organi u ovoj sedmici djelovati savjetodavno i edukativno, ali da u slučaju flagrantnog kršenja uputstava mogu izricati i kaznene mjere.

U Banjaluci su prema riječima Nevene Todorović, direktora Doma zdravlja registrovane 524 osobe pozitivne na koronavirus, od čega se 261 osoba oporavila, a 25 osoba je preminulo. Ona je sugrađanima skrenula pažnju da će popuštanje mjera opteretiti zdravstveni sistem i kontrolne organe, a starije osobe zamolila je da se u narednom periodu nastave, kao i do sada pridržavati svih mjera.
Republički štab za vanredne situacije juče je donio odluku o zatvaranju karantina na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine na području RS i u lokalnim zajednicama u ovom entitetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.