Zaključci sa sjednice

SDA: Obustavom plaća sankcionisati parlamentarce

predsjednistvo sda novembar (1)

Predsjedništvo SDA pozdravlja stavove iznesene u izvještajima specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o politici opstrukcija i blokada koju provodi SNSD

Stranka demokratske akcije (SDA) poziva Predsjedništvo BiH da na temeljima Sporazuma potpisanog 5. augusta ove godine nastavi tragati za kompromisom kojim bi se otklonile prepreke za uspostavljanje vlasti, zaključeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravlja rezultate koje su, unatoč blokadama i opstrukcijama, ostvarili Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH u periodu od održavanja općih izbora. Bosna i Hercegovina, sa naglaskom na Federaciju, u proteklih godinu dana bilježi konstantan ekonomski rast na što ukazuju svi relevantni parametri, od povećanja industrijske proizvodnje i naplate poreza, preko rasta broja novozaposlenih i prosječne plaće, povećanja prosječne i minimalne penzije i dr.

Predsjedništvo SDA pozdravlja stavove iznesene u izvještajima specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o politici opstrukcija i blokada koju provodi SNSD.

– Pozivamo institucije nadležne za implementaciju Dejtonskog sporazuma da, u skladu sa svojim mandatom, a na temelju činjenica iznesenih u navedenim izvještajima, poduzmu odgovarajuće mjere s ciljem sankcionisanja opstrukcija u radu institucija – zaključak je Predsjedništva SDA.

SDA poziva OHR da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, na principima tzv.“Gregorianaovog modela“ obustavom plaća sankcioniše sve parlamentarce koji neuspunjavanjem poslovničkih obaveza sprečavaju rad Parlamentarne skupštine BiH. Ovo se posebno odnosi na parlamentarce iz SNSD koji nisu dostavili prijedlog članova parlamentarnih komisija, a što je njihova izričita poslovnička obaveza.

Također je zaključeno da je omogućavanje uvida u otvorene predmete ratnih zločina udruženju iz Srbije prvorazredni skandal u radu VSTV-a, kojim je nanesena ogromna šteta pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Nezabilježeno je u praksi bh. pravosuđa da su nevladinim organizacijama iz susjedne države dostavljeni podaci o predmetima koji su još uvijek u toku. Na ovaj način prekršen je Zakon o krivičnom postupku BiH, izvršen je pritisak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, te stvorene pretpostavke za kompromitaciju kako presuđenih, tako i svih budućih odluka. Imajući u vidu teške posljedice ovog postupka, odgovorni u VSTV-u moraju podnijeti ostavke i da se protiv njih pokrene postupak.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku ministrima SDA u Vijeću ministara na insistiranju da u prijedlog Revidirane strategije budu uključene informacije o predmetima sa A liste, kao i plan regionalne saradnje s ciljem sprečavanja pojave da osuđeni ili osumnjičeni za ratne zločine odlaskom u susjedne zemlje izbjegavaju krivičnu odgovornost.

Nedopustivo je da nadležne institucije u BiH, sa naglaskom na Ministarstvo pravde, nedovoljno rade na tome da osiguraju uslove da svi odgovorni sa dvojnim državljanstvom budu privedeni pred lice pravde, te da čak pomažu osuđenicima da ublaže ili izbjegnu kazne (slučaj Marka Radića).

Promocija knjige u kojoj se negira istina o zločinu na Tuzlanskoj kapiji, u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije, predstavlja uvredu žrtvama porodica ubijenih, ali i poruku da Srbija ne želi dobre odnose sa susjedima, stav je SDA.

General Novak Đukić je osuđen pred sudom, gdje je dokazana istina o ubijanju 71 mladih Tuzlanki i Tuzlaka. Taj zločin je najveća rana Tuzle, a sada država Srbija putem svojih institucija rovi po toj rani, i pri tome godinama štiti generala Đukića od pravde. Nijedna država koja ima aspiracije da se reformira u progresivnu demokratsku zemlju, ne smije da pruža azil osuđenim ratnim zločincima.

Iz Predsjedništva SDA navode da razočaravajuće poruke predsjednika Francuske o NATO-u, Bosni i Hercegovini, kao i njegov raniji odnos prema Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, nanose štetu stabilnosti i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Blokada EU integracija Zapadnog Balkana, a zatim i dovođenje u pitanje NATO saveza, otvara prostor za destabilizaciju Zapadnog Balkana kao i još snažnije prisustvo drugih geopolitičkih utjecaja u ovom dijelu Evrope, čime se direktno radi protiv interesa i stabilnosti same EU.

– Ako predsjednik Macron želi da stavi u fokus političke poteškoće sa kojima se BiH uistinu suočava, pozivamo ga da nam pruži konstruktivnu podršku korisnu i za BiH i za EU, na liniji politike ranijih predsjednika prijateljske Francuske. Činjenica je da je iz Bosne i Hercegovine na bliskoistočno ratište otišlo pet puta manje lica nego iz same Francuske.
U posljednje četiri godine niko iz BiH nije otišao na ratište – ističu iz SDA.

Relevantni podaci institucija Bosne i Hercegovine, kao i State Departmenta i CIA-e, ukazuju da se BiH, kroz svoje sigurnosne i pravosudne institucije a uz podršku međunarodnih partnera, ozbiljno pozabavila problemom povratka sa stranih ratišta, te da na suzbijanju ekstremizma uradila više od mnogih evropskih zemalja.

SDA traži od vlada na svim nivoima da prije zime riješe problem smještaja migranata. Podsjećaju građane BiH da su i sami u velikom procentu iskusili muke izbjeglištva. Pozivaju ih da se sa humanošću i pijetetom odnose prema ljudima koji bježe od rata i nasilja, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA.