Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni odbor

SDA odabrala ko će biti mandatar nove Vlade ZDK

nezir pivić vlada zdk
Foto: Fena
Nezir Pivić

Skupština ZDK zasjedat će naredne sedmice, u četvrtak, kada će mandatar iznijeti svoj ekspoze te kada će biti i izabrana nova Vlada ZDK – najavio je Galijašević

Nezir Pivić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, bit će mandatar nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, jer je premijerka Amra Mehmedić (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad), kao i kompletna vlada, jučer zvanično smijenjena sa te funkcije.

Pivića je, na prijedlog Gradske organizacije Zenica – Stranke demokratske akcije, jednoglasno za mandatara na svom večerašnjem zasjedanju u Zenici potvrdio Kantonalni odbor SDA ZDK – potvrdio je Feni predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević.

Bivši zamjenik ministra pravde BiH

Pivić je bivši zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine, a trenutno je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH. Osim izbora mandatara, KO DA ZDK večeras je odabrao svoje kadrove za ministre nove Vlade ZDK.

Za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložen je glumac i akuelni direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj Mirza Mušija; za ministra unutrašnjih poslova Emir Vračo iz Visokog, koji je bio savjetnik bivšeg premijera ZDK-a Mirze Ganića, koji je nakon Lokalnih izbora 2020. godine izborio mandat gradonačelnika Visokog. Mušija i Vračo predloženi su, napominje Galijašević, od svojih lokalnih organizacija iz Kaknja, odnosno Visokog.

-Zeničanin Nebojša Nikolić, kojeg je, kao kadar iz reda Srba, predložila kantonalna organizacija, ponovo će rukovoditi Ministarstvom pravosuđa i uprave. Općinska organizacija iz Tešnja u toku sutrašnjeg dana dat će svog kandidata za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Skupština ZDK zasjedat će naredne sedmice, u četvrtak, kada će mandatar iznijeti svoj ekspoze te kada će biti i izabrana nova Vlada ZDK – najavio je Galijašević.

Sastav Vlade

Preostalih sedam pozicija u Vladi ZDK popunit će kadrovi Demokratske fronte (vjerovatno će to ostati dosadašnja ministrica finansija Dženana Čišija iz Visokog te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja.), Narodnog evropskog saveza (vjerovatno će to biti dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić), Saveza za bolju budućnost, zatim kandidati koje će predložiti novoformirani Klub samostalnih zastupnika u Skupštini ZDK “Amela Granić i Alen Kapković” (klub istoimenih zastupnika koji su napustili BHI-KF) te samostalni zastupnik Ivo Tadić, koji je napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu, ali se još nije priključio nijednom drugom klubu.