Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Odbacujemo providne insinuacije SDP-a

kolegij sda

U današnjem saopćenju SDP, uz niz neutemeljenih i drskih kvalifikacija karakterističnih za javni diskurs ove stranke, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića optužuje da je „skandalozno ponizio bh. pravosuđe“.

SDA odbacuje ove providne insinuacije SDP koje su lansirane s ciljem politizacije i sticanja jeftinih političkih poena. SDA ističe da nema nema ništa ponižavajuće u iznošenju istine.A nedvojbena je istina da su niz visokopozicioniranih političara, među njima neki bivši i sadašnji članovi Predsjedništva BiH, prošli kroz pravosudnu golgotu,pa i zatvore, da bi zatim bili oslobođeni. Potrošena su sredstva poreskih obveznika, potrošen je mir i čast uglednih ljudi, potrošen je time ugled i autoritet samog pravosuđa.

Nažalost, time je dat i kamen u šake onima koji pokušavaju dovesti u pitanje nepristrasnost i dignitet tužilaca,te na taj način usmjeriti reformu pravosuđa u krivom smjeru. SDA nikada nije utjecala na rad pravosuđa,ona je samo podržavala njegovu nezavisnost i profesionalnost. SDP je bio politička snaga koja je tokom proteklog mandata sramnim sporazumom sa SNSD-om pokušala da tužioce na svim nivoima u BiH stavi pod političku kontrolu. SDA se tome oštro suprotstavila i bila vodeća politička snaga u sprečavanju SDP-a i SNSD-a da realiziraju taj sporazum.

SDP je negativno usmjeravao rad tužioca na raznim nivoima.Podsjetićemo javnost na samo dva, od niza negativnih primjera. Jedan se odnosi na podmetanje dokaza u slučaju Budimir,kada je bilo potrebno ukloniti predsjednika Federacije sa puta SDP-a. Drugi primjer se odnosi na skandalozno i pred očima kompletne bh.javnosti izvedeno zataškavanje afere „Reket“ kada je trebalo zaštititi niz visokopozicioniranih kadrova SDP.

SDA će insistirati na raščišćavanju afere „Reket“, ali i na raskrinkavanju niza kriminalnih radnji počinjenih pri ustupanju poslova i odabira strateških partnera u vremenu vladavine SDP-a i premijera Nermina Nikšića.