BiH

SDA odgovorila na optužbe NiP o navodnoj krađi glasova

10/10/2018

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije odgovorio je na optužbe Naroda i pravde o navodnoj izbornoj krađi glasova u novom brojanju glasova u Kantonu Sarajevo.

“Danas je, kako saznajemo od naših akreditiranih posmatrača, u popodnevnim satima došlo do napada na Izbronu komisiju Općine Centar Sarajevo koja je u tom napadu grubo spriječena u obavljanju svojih zakonskih dužnosti.

Oko 10 napadača iz stranke Narod i pravda nastojali su nasilno ući u prostoriju u kojoj je Izborna komisija radila svoj posao, želeći da na kriminalan način preuzmu brojanje glasova. Kada su se članovi Izborne komisije usprotivili tom nasilnom činu, zaprijećeno im je da će se ‘vratiti sa puškama'”, navodi se u saopštenju KO SDA.

Oni su naveli da su o svemu obavijestili policiju.

“Naime naredbom CIK-a danas su obaviještene sve stranke da pošalju svoje predstavnike u Opštinsku izbnornu komisiju na ponovno brojanje glasova. Prebrojanjavenje je kako stoji u Naredbi CIK-a trebalo biti okončano do 24,00, a onda i dostavljeno do 01,30. Sve stranke su poslale svoje akreditovane predstavnike, a Narod i pravda je dovela desetak svojih pristaša od kojih su neki bili čak i kandidati na listama, što je u potpunosti u suprotnosti sa propisima”, navodi se u saopštenju SDA.

“Svi oni među kojima su bili kandidati NiP-a Đozo, Bosno i Mekić, čoporativno su i bez akreditacija, predvođeni izvjesnim Ramizom Turuljom, nasrnuli u prostoriju u kojoj je trebala da radi Izborna komisija. Postoje indicije da je upravo NiP vršila brojne malverzacije u toku izbornog procesa, što se još istražuje, te da je ovo panično reagiranje NiP-a po principu ‘držte lopova’ izazvano upravo strahom da se uskoro te radnje ne otkriju”, navodi se u saopštenju SDA.

Podsjećamo, stranka Narod i pravda uputila je saopštenje u kojem stoji da je “u toku je najveća postizborna krađa”m kojom se, kako tvrde, nastoji osigurati veći broj glasova SDA na štetu Naroda i pravde.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.