BiH

SDA ostala u opoziciji

Zvizdić, Čavara i Radmanović na čelu Predstavničkog doma PSBiH

01/12/2022
Foto: Fena

Glasanje za rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH pokazalo je da su na državnom nivou u koaliciji stranke "Osmorke", te HDZ-a BiH i SNSD. Šemsudin Mehmedović iz SDA je konstatirao da "danas spaljujemo iluzije"

Denis Zvizdić, novi je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a njegovi zamjenici su Marinko Čavara (HDZBiH) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Zvizdić je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH od 41 prisutnog zastupnika dobio 24 glasa, dok su Čavara i Radmanović dobili po 23 glasa.

Broj glasova koji su dobili kandidati pokazao je da većinu na državnom nivou vlasti, iako o tome nema zvaničnog sporazuma čine stranke “Osmorke”, te HDZBiH i SNSD.

Zastupnik DF-a Milan Dunović predložio je Zlatana Begića za predsjedavajućeg iz reda Ostalih, no o njegovoj kandidaturi se nije ni raspravljalo, jer je privremeni predsjedavajući Nebojša Radmanović kazao da Poslovnik tog doma predviđa da se u Kolegij Doma bira po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda.

Među kandidatima za člana Kolegija iz reda srpskog naroda bio je i Mladen Bosić iz SDS-a, no o njegovoj kandidaturi se nije ni glasalo, jer je “žrijebom” odlučeno da se prvo glasa o Radmanoviću kao kandidatu, te kada je on dobio podršku većine, o Bosićevoj kandidaturi se zastupnici nisu ni izjašnjavali.

Zanimljivo je da je Radmanović pozvao Amora Mašovića, zastupnika SDA kao drugog najstarijeg zastupnika, nakon Radmanovića da izvuče kuglicu koja je trebala odrediti redoslijed glasanja za člana Kolegija iz reda srpskog naroda, a Mašović je to odbio. Potom je predloženo da Sanja Vulić (SNSD), kao najmlađa zastupnica obavi žrijebanje, ali je Radmanović kazao da ona dolazi iz SNSD-a kao i on, te da to nije primjereno, pa je u konačnici kuglice izvlačio sekretar doma Marin Vukoja.

Prije glasanja za rukovodstvo ovog doma, zastupnici SDA tražili su da se danas ne glasa o rukovodstvu Doma, a zastupnik te stranke Šerif Špago tražio je da se sjednica i prekine, no taj prijedlog nije prihvaćen.

– Izražavam zabrinutost što se u prijedlozima nalaze imena sa crne liste i bojim se kuda će svi ovi procesi krenuti koje ste vi dogovorili iza zidova ove sale zaobilazeći najjaču stranku – rekao je zastupnik SDA Nermin Mandra.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA kazao je da se prije izbora rukovodstva Predstavničkog doma PSBiH moralo reći “koje stranke preuzimaju odgovornost za državu BiH?”

– Ima nekih nelogičnosti koje se mogu naslutiti, a kao što bi rekao pjesnik ” danas spaljujemo iluzije”. Najmanje što možete uraditi da izađete i kažete ti i ti čine parlamentarnu većinu i mi ćemo kao najjači klub moći se opredijeliti, kazao je Mehmedović.

Safet Kešo, zastupnik SDA kazao je da ga čudi da se niko nije sjetio “da barem SDA pozove na konsultacije, barem kad je u pitanju izbor člana Kolegija iz reda bošnjačkog naroda”, jer kako je kazao od 17 Bošnjaka koliko ih ima u Predstavničkom domu PSBiH njih devet je iz SDA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.