saopćenje

SDA: Povećanje novca za predsjedavajućeg Skupštine KS bahato i štetno

Elvedin Okerić

U budžetu za 2021. godinu, kojeg je predložila i usvojila vlast u Kantonu Sarajevo, nije bilo mjesta za nabavku opreme za KCUS, rješavanje stambenog pitanja mladih, finansiranje institucija kulture, te niz drugih potreba, stoji u saopštenju SDA

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (KO SDA) Sarajevo smatra da je povećavanjem iznosa novca kojeg će predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić iz Naroda i pravde podijeliti pojedincima i neprofitnim organizacijama, vlast u Kantonu Sarajevo, uprkos trajnoj potrebi da dijeli moralne lekcije drugima, pokazala potpuni izostanak osjećaja za potrebe građana i aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

U okolnostima u kojima je usvojeni Budžet Kantona Sarajevo umanjen za 160 miliona KM i u kojima je uskraćena podrška za neke od najosnovnijih potreba građana, navode iz KO SDA, povećanje novca kojeg će prema vlastitom nahođenju pojedincima i organizacijama dijeliti predsjedavajući Skupštine, i to za čak 90.000 KM, je neodgovorno, bahato i veoma štetno po građane.

U budžetu za 2021. godinu, kojeg je predložila i usvojila vlast u Kantonu Sarajevo, nije bilo mjesta za nabavku opreme za KCUS, rješavanje stambenog pitanja mladih, finansiranje institucija kulture, te niz drugih potreba, ali jeste za više novca namijenjenog predsjedavajućem Skupštine ili za putne troškove premijera Edina Forte.

– Iako smo od predstavnika vladajuće većine navikli da novac građana dijele svojim stranačkim kolegama, prijateljima, poznanicima i političkim mentorima, poput poklanjanja 60.000 KM BANU-u Muamera Zukorlića, zaista nismo očekivali da će istu praksu nastaviti tokom pandemije koronavirusa, kada je taj novac građanima potrebniji više nego ikad- saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.