Vanredna sjednica

SDA predvodi novu parlamentarnu većinu u BPK

skupstina_BPK

Iz Građanskog bloka poručuju kako su za njih stvari sasvim jasne

Na vanrednoj sjednici Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde razriješene su privremene skupštinske komisije, za izbor imenovanje i administrativna pitanja te budžet i finansije, koje je prethodno imenovao Građanski blok, i imenovane nove.

Uprkos primjedbama poslanika opozicije da se izbori komisija trebaju vršiti na konstituirajućoj, te da je tako nešto nemoguće raditi na vanrednoj sjednici, nova skupštinska većina izabrala je nove sastave ovih komisija.

Time je potvrđeno djelovanje nove parlamentarne većine od 13 poslanika, koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA), a čine je još i Liberalna stranka (LS), Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Denis Kulović (SBB) i Sejad Tatarin iz Goraždanske priče koji je prošle sedmice napustio Građanski blok.

Tatarin je novinarima kazao da postoji više razloga zašto se odlučio pridružiti drugim koalicionim partnerima.

– Jedan od njih je i nemogućnost Građanskog bloka da se jasno odredi u pogledu mandatara Vlade. Bilo je rečeno da će to biti Emir Frašto, ali kad je postalo jasno da on to neće, ja sam se odlučio da budem u novoj većini iz nekog revolta. Vidjećemo šta će biti, dogovaraćemo se, ali još uvijek se ništa ne zna – izjavio Tatarin.

Iz Građanskog bloka poručuju kako su za njih stvari sasvim jasne.

-Jasno je svima da je transakcija Tatarin uspjela i ova sjednica je bila samo u svrhu pokazivanja nove skupštinske većine. Ali još ništa nije gotovo – kazala je poslanica Demokratske fronte Edita Velić.

Poslanica SDA Aida Obuća koja je po ovlaštenju 13 poslanika predsjedavala vanrednom sjednicom i potpisuje sve akte, naglašava kako poslanici nisu imali posebnih primjedbi.

-Oni nisu imali nikakve primjedbe nego ima je glavna primjedba kako to da SDA ima 13 poslanika a nema 12 – kaže Obuća.

Ona je ranije najavila da će od klubova naroda zatražiti da ubrzaju proces s dostavljanjem prijedloga, kako bi kao predsjedavajuća iz ranijeg saziva Skupštine, zakazala nastavak konstituirajuće sjednice.

Međutim, kada bi implementacija izbornih rezultata u BPK Goražde mogla biti završena još se ne zna, s obzirom da oba bloka imaju podjednak broj poslanika u Klubu Bošnjaka.