Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

SDA: Prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neprihvatljiv, otkazati sjednicu

izetbegovic sda – fena

Iz SDA navode da prijedlog Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH ignoriše činjenicu da, unatoč dugotrajnim i obuhvatnim naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona čiji je autor HDZBiH, te traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da hitnu sjednicu – koju je sam zakazao – otkaže.

U saopćenju SDA se navodi da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je predložio Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za razmatranje po hitnom postupku na sjednici Doma naroda koja je sazvana za 26. april, za SDA neprihvatljiv u cjelosti iz više razloga.

Iz SDA navode da prijedlog Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH ignoriše činjenicu da, unatoč dugotrajnim i obuhvatnim naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH.

– Radi se o jednostranom, pritivustavnom spisku želja HDZ-a, s namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je „jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona“ – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da prijedlog ignoriše ustaljenu praksu, a ona bi trebalo da bude naročito poštovana kada se radi o vitalno važnom pitanju izbornog zakonodavsta, da se zakoni prvo dostavljaju Predstavničkom domu PS BiH. Predstavnički dom čine predstavnici direktno izabrani od naroda, njihov glas u ovakvim pitanjima je od presudnog značaja i može biti samo potvrđen u Domu naroda – navode iz SDA.

– Prijedlog je prije u upućivanja u proceduru trebao biti dostavljen Interresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva BiH. Njegovo razmatranje po hitnom postupku onemogućava podnošenje amandmana koji bi eventualno mogli uticati na popravljanje diskriminirajućih rješenja – stoji u saopćenju.

Iz SDA ističu da je prijedlog „protivustavan, odnosno u koliziji je s Ustavom Federacije BiH“. Također navode da prijedlog sadrži odredbe o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Ove odredbe su kreirane navodno radi provođenja Odluke Ustavnog suda BiH U 23/14 u predmetu Ljubić. Smatramo da se radi o pogrešnoj interpretaciji Odluke, jer ovom odlukom Ustavni sud nije osporio Ustav FBiH koji je propisao da: “U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu“.

Prijedlogom HDZ-a se uskraćuje kantonima koji imaju manje od pet posto stanovnika određenog naroda da biraju po jednog delegata u Dom naroda, što je protivno Ustavu Federacije BiH – navode iz SDA.

Također napominju da Prijedlog zakona ne ispunjava obaveze BiH iz ključnog prioriteta Evropske komisije 4. f) koji glasi: „Osigurati jednakost i nediskriminaciju građana, posebno postupanje prema presudi Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu Sejdić-Finci“.

– Ovo je i prioritetna preporuka ODIHR-a koju je ova institucija ponovila tri puta u svojim izvještajima od 2010., 2014. i 2018. godine i koja glasi: „Zakonodavac treba provesti presude ESLJP koje se odnose na diskriminatorna ograničenja za kandidovanje na izborima po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta“.

Niti jedan član HDZ-ovog prijedloga ne osigurava uklanjanje postojeće diskriminacije – ističe se u saopćenju.

Dodaje se da je Prijedlogom zakona predviđena promjena načina izbora delegata u Dom naroda PS BiH koji se biraju iz Narodne skupštine RS, „koja je u suprotnosti s važećim principom raspodjele mandata“. Predviđena rješenja bi vodila potpunoj dominaciji pobjedničke stranke na izborima u entitetu RS – mišljenja je SDA.

U saopćenju se navodi da Prijedlog zakona ne osigurava provođenje preporuka OSCE/ODIHR-a, što je obaveza sadržana u ključnom prioritetu 1. Evropske komisije: „Osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima tako što će se provesti relevantne preporuke OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije“, koje se odnose na integritet izbornog procesa.

– Prijedlog Zakona sadrži odredbe koje se odnose na imenovanje Centralne izborne komisije BiH na način da se ovo tijelo imenuje u oba doma PS BiH, što sada nije slučaj. Smatramo potpuno neopravdanim da se imenovanje CIK-a obavlja u oba doma. Procedura imenovanja u Predstavničkom domu PS BiH egzistira od 2001. godine, tj. od imenovanja prvog sastava CIK-a i nikada do sada nije bila predmet preispitivanja – navodi se u saopćenju SDA.