Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uništeno prijateljstvo

Kip prijateljstva Ukrajine i Rusije u Kijevu bit će uklonjen

rada1 (1)

Sutra bi trebao biti veliki dan za našu naciju. Od 24. februara Rusija nas je uništila

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da će veliki bronzani kip koji slavi prijateljstvo Ukrajine i Rusije biti demontiran.

“Prijatelji! Ove sedmice demontiramo bronzanu skulpturu dvojice radnika, podignutu 1982. “u spomen ponovnog ujedinjenja Ukrajine s Rusijom”. Rusija je svoj odnos prema Ukrajini “obilježila” brutalnim ubistvima miroljubivih Ukrajinaca, uništavanjem naših gradova i mjesta, te željom da se uništi naša državnost. Iz središta Kijeva bit će uklonjeno 8 metara metala takozvanog “prijateljstva dva naroda”.

Druga skulpturalna kompozicija – izrađena od crvenog granita – bit će prekrivena završnim materijalima i također će kasnije biti demontirana. Budući da je postupak kompliciraniji i trebat će više vremena. A prije toga se može koristiti kao prostor za izložbe.

Preimenujmo luk od titanskih limova – stari simboli dobivaju novo značenje! I to ćemo istaknuti bojama ukrajinske zastave”, poručio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Ukrajinka Mariah i njeni prijatelji kazali su za BBC da ovaj spomenik nije važan ni za njih ni za njihovu historiju.

– Mi nismo prijatelji s Rusijom posljednjih osam godina. Sutra bi trebao biti veliki dan za našu naciju. Od 24. februara Rusija nas je uništila – rekla je ona.

I njen prijatelj Sergej također snažno podržava ovu odluku ukrajinskih vlasti, a kip mu neće nedostajati.

– Slažem se s odlukom, s moje strane ne žalim. Naše prijateljstvo s Rusijom uništeno je 2014. Ova skulptura nam više ne treba – kazao je on.