Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA: Revizija presude protiv Srbije je pitanje istine i pravde

kolegij-sda2

Zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu je pitanje istine i pravde od kojeg niko nema pravo odstupiti, stoga ovo pitanje treba tretirati prije svega kao moralno i pravno, poručeno je sa redovne sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održane danas u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je navedeno, revizija tužbe nije usmjerena protiv srpskog naroda. To je pitanje odnosa prema genocidu kojeg je Miloševićev režim počinio u BiH.

Predsjedništvo SDA odbacilo je kao neprihvatljive stavove iznijete na 7. zasjedanju HNS-a kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

“SDA nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH”, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici SDA.

Predsjedništvo SDA smatra da su stavovi HNS-a na tragu politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva, njima se potkopava ustavna struktura Bosne i Hercegovine uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, a time i stabilnost, reformski i evropski put BiH.

Pojmovi federalizacije i decentralizacije u smislu evropskih standarda su apsolutno prihvatljivi. Međutim, njihova interpretacija u zalaganjima HDZ BiH je neprihvatljiva i sa dalekosežnim negativnim posljedicama. Federalizacija prema interpretaciji HDZ BiH znači produbljivanje diskriminacije i dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela.

Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu sadrži bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne podjele ili isticanje etničkog principa na uštrb građanskog, a „federalizam“ koji raspiruje nerealne težnje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) je upravo takva formulacija.

Federalizam koji se pominje u amandmanima nekih parlamentaraca iz Republike Hrvatske, smatraju u SDA, zapravo je prizivanje podjele BiH na etničkim principima, koja nije ostvarena ni ratnim sredstvima. Takve formulacije mogu samo nanijeti štetu evropskom putu BiH i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u EU.

Osuda napada u Srebrenici

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo organizovani brutalni napad na državne funkcionere i zvaničnike te stranke koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici.

Kako je poručeno sa sjednice Predsjedništva SDA, napad u Srebrenici je sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda. Predsjedništvo SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su učestvovale u organizaciji i izvršenju fizičkog napada na državnog ministra i predsjednika PD Parlamenta BiH te na državnog poslanika u PD BiH. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinilaca tako i nalogodavaca.

Predsjedništvo SDA je najavilo provođenje interne istrage radi utvrđivanja odgovornosti članova Stranke koji su učestvovali u ovom napadu. Nakon utvrđivanja činjenica organi Stranke će poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa Statutom Stranke.

Odluke Centralne izborne komisije BiH, uljučujući i posljednju kojom su izbori za općinu Stolac raspisani samo sa hrvatskim kandidatima za načelnika, uništile su integritet izbornog procesa za ovu lokalnu zajednicu. To će ostati upamćeno kao primjer uplitanja CIK-a koji je svojim odlukama preuzeo ulogu i suda i birača. Predsjedništvo SDA smatra opravdanim i podržaće stavove Inicijative za Stolac, uključujući i eventualni stav o bojkotu izbora, saopćeno je.